Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τον Ιούλιο, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι οι όποιες, κατά το πρώτο εξάμηνο, υστερήσεις στο σκέλος των εσόδων, είναι αντιμετωπίσιμες, δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εκτιμώντας ότι ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους καθίσταται όλο και πιο εφικτός.

Συγκεκριμένα, το σύνολο των εσόδων προ επιστροφών του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,769 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 600 εκατ. ευρώ ή κατά 14,3% έναντι του περυσινού Ιουλίου (4,172 δισ. ευρώ) και κατά 118 εκατ. ευρώ ή 2,5% έναντι του μηνιαίου στόχου (4,651 δισ. ευρώ).

Το αποτέλεσμα αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, εάν ληφθεί υπόψη ότι:

• Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων παρουσίασαν υστέρηση κατά 285 εκατ. ευρώ ή 33,7% έναντι του μηνιαίου στόχου, λόγω των παρατάσεων που έχουν δοθεί στην υποβολή και, συνεπώς, στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

• Τα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών παρουσίασαν υστέρηση κατά ακόμη 56 εκατ. ευρώ ή 29,9% και το μήνα Ιούλιο έναντι των στόχων, λόγω της καθυστερημένης αποστολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ 2011).

Αντίθετα:

• Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων υπερέβησαν κατά 82 εκατ. ευρώ ή 48,3% το μηνιαίο στόχο, γεγονός που αποδεικνύει ότι καλύπτεται η υστέρηση των δύο προηγουμένων μηνών που είχε προκληθεί από την παράταση στην υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων.

• Οι έμμεσοι φόροι είναι αυξημένοι κατά 247 εκατ. ευρώ ή κατά 11% έναντι των στόχων.

• Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το μήνα Ιούλιο ανήλθαν σε 2,215 δισ. ευρώ, επίπεδο το οποίο είναι υπερτριπλάσιο του μηνιαίου στόχου (700 εκατ. ευρώ), λόγω των εισροών από την ΕΕ, γεγονός που, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «αποδεικνύει ότι όντως η χώρα αρχίζει να εκμεταλλεύεται το αναπτυξιακό εργαλείο των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ».

Το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού τον Ιούλιο άγγιξε τα 7 δισ. ευρώ, γεγονός που υπερκάλυψε την υστέρηση των εσόδων που είχε καταγραφεί κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

• Οι επιστροφές φόρων ανέρχονται στα 314 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 21,4% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα και 12,7% έναντι του στόχου.

• Στα προαναφερθέντα έσοδα δεν περιλαμβάνεται το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (Securities Market Programme - SMPs), η οποία αποτέλεσε μέρος της δόσης των 4 δισ. ευρώ μετά τη σχετική θετική αξιολόγηση της τρόικας και την απόφαση του Eurogroup της 8ης Ιουλίου.

Τα έσοδα αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, δεν είχαν υπολογιστεί στον εκτελούμενο προϋπολογισμό, καθώς απορρέουν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Νοεμβρίου 2012, μεταγενέστερα δηλαδή από την ψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή.

Τα έσοδα των SMPs θα καταγράφονται εφεξής στον κρατικό προϋπολογισμό και θα ανέλθουν σε 10 δισ. ευρώ, περίπου, μέχρι το 2025.

Δεδομένου ότι, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, κατατίθενται απευθείας στον ειδικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους (segregated account) και δεν υπολογίζονται στους στόχους του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από