Επιστήμονες στο ΜΙΤ «εμφύτευσαν» μία… λανθασμένη ανάμνηση σε ένα ποντίκι χρησιμοποιώντας οπτικές ίνες σε εγκεφαλικά κύτταρα.

Οι ειδικοί κατάφεραν να κάνουν το ποντίκι να συσχετίσει ένα άκακο περιβάλλον με μία παλαιότερη δυσάρεστη εμπειρία που είχε σε διαφορετικό χώρο.

Οι επιστήμονες επενέβησαν στους εγκεφάλους γενετικά τροποποιημένων ποντικών εμφυτεύοντας οπτικές ίνες για να στείλουν ακτίνες φωτός στα εγκεφαλικά κύτταρα. Πρόκειται για τη μέθοδο της οπτογενετικής, που επιτρέπει τον έλεγχο των νευρώνων με το φως.

Η έρευνα μπορεί να εξηγήσει πώς οι άνθρωποι δημιουργούν λάθος αναμνήσεις. Οπως στα ποντίκια, η μνήμη μας αποθηκεύεται σε μία ομάδα κυττάρων και όταν θυμόμαστε ένα γεγονός αναδομούμε τμήματα αυτών των κυττάρων σαν να τοποθετούμε κομμάτια σε παζλ. Η δομή του εγκεφάλου του ποντικού, αν και πιο απλή, μοιάζει πολύ με αυτήν του ανθρώπου.

Είναι γνωστό βέβαια ότι η ανθρώπινη μνήμη είναι εντελώς αναξιόπιστη. Πρώτη φορά που πιστοποιήθηκε αυτό επιστημονικά ήταν από μία έρευνα με αυτόπτες μάρτυρες τη δεκαετία του ’70. Ακόμα και η παραμικρή αλλαγή στην ερώτηση του ερευνητή επηρέαζε την ανάμνηση του μάρτυρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ενός αυτοκινητικού ατυχήματος. Από τότε, αυτές οι μαρτυρίες δεν χρησιμοποιούνται στα δικαστήρια, ενώ πολλοί που είχαν καταδικαστεί βάσει αυτόπτη μάρτυρα αθωώθηκαν αργότερα με τη χρήση στοιχείων DΝΑ.

«Κάθε φορά που θυμόμαστε κάτι, αλλάζουμε την ομάδα των κυττάρων που χρησιμοποιούμε για να ανακαλέσουμε αυτή τη μνήμη. Ετσι όμως πιθανώς να αλλάζουμε και την ίδια την ανάμνηση, συχνά δημιουργώντας μία λάθος μνήμη», εξηγεί ο Τσου Λιου από το Κέντρο Γενετικής Νευρωνικών Κυκλωμάτων στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.