Με τη φράση «συγγνώμη, έκανα λάθος» ο ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προσπάθησε να ξεπεράσει τον σκόπελο της κακοδιαχείρισης του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς που έχει πλήξει το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα. Αρνήθηκε όμως ότι ο ίδιος και άλλα στελέχη του κόμματός του αποδέχθηκαν παράνομες πληρωμές από επιχειρηματίες και απέρριψε το αίτημα της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης. «Ούτε θα παραιτηθώ ούτε θα προκηρύξω γενικές εκλογές», είπε ζητώντας από τους πολίτες να περιμένουν το αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας που, όπως ισχυρίστηκε, «θα δείξει ότι ούτε εγώ ούτε το κόμμα μου διαπράξαμε οτιδήποτε παράνομο».

Ηταν η πρώτη φορά που ο Ραχόι παραδέχθηκε οποιαδήποτε ευθύνη και λάθος αφότου τον Ιανουάριο έγινε γνωστό ότι ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος Λουίς Μπάρθενας, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή με τις κατηγορίες της δωροληψίας και της φοροδιαφυγής, έκρυψε περίπου 48 εκατ. ευρώ σε ελβετικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, τα χρήματα αυτά προέρχονταν από τακτικές πληρωμές μεγαλοεπιχειρηματιών προς τον Μπάρθενας, ο οποίος με τη σειρά του τα μοίραζε κάθε μήνα σε στελέχη του κόμματος που έδιναν αργότερα κρατικά συμβόλαια στους επιχειρηματίες αυτούς.

«Εκανα λάθος να εμπιστευθώ κάποιον που σήμερα ξέρουμε ότι δεν το άξιζε», είπε ο Ραχόι στην ομιλία του, η οποία διήρκεσε λίγο περισσότερο από μία ώρα κατά τη διάρκεια της εξάωρης ειδικής συζήτησης στη Βουλή για το σκάνδαλο που μεταδόθηκε ζωντανά από την ισπανική τηλεόραση. Ο συντηρητικός Πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε άλλη παραδοχή σφάλματος, όμως παραδέχθηκε ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο έχει αμαυρώσει την εικόνα της Ισπανίας στο εξωτερικό σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνησή του παλεύει να αναζωογονήσει τη συρρικνωμένη οικονομία, την ανεργία που φθάνει σε ποσοστό 26% και ένα τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Μάλιστα, ο Ραχόι αναφέρθηκε στην οικονομία ισχυριζόμενος ότι έχει αρχίσει η ανάκαμψη έπειτα από χρόνια κρίσης.

Μιλώντας μετά τον Ραχόι, ο Σοσιαλιστής Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι η ειδική συζήτηση δεν αφορά την ισπανική οικονομία και ότι η «αντίσταση» που επέδειξε τόσο καιρό ο Πρωθυπουργός στο να απαντήσει για τις κατηγορίες στο Κοινοβούλιο ήταν εκείνη που προκάλεσε πλήγμα στο γόητρο της Ισπανίας διεθνώς. Πρόσθεσε ότι το Λαϊκό Κόμμα έχει κερδίσει τις εκλογές τα τελευταία 20 χρόνια στηριζόμενο σε ένα σύστημα παράνομης χρηματοδότησης. Αρνήθηκε, τέλος, να αποσύρει την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Ραχόι ότι δεν γνώριζε κάτι για τα παραπτώματα του Μπάρθενας, τονίζοντας πως η σχέση των δύο πολιτικών ήταν πολύ στενή.

ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ. Το σκάνδαλο προέκυψε από μια δικαστική έρευνα του 2009 για διαφθορά στο Λαϊκό Κόμμα. Εφέτος τον Ιανουάριο η εφημερίδα «Ελ Παΐς» δημοσίευσε μια λίστα με παράνομες πληρωμές στο κόμμα, την οποία φέρεται να υπέγραψε ο Μπάρθενας. Δείχνει τα ποσά που του έδιναν επιχειρηματίες και πως τα χρήματα αυτά τα μοίραζε κατόπιν εκείνος κάθε μήνα σε στελέχη του κόμματος. Η πίεση προς τον Ραχόι αυξήθηκε αφότου η εφημερίδα «Ελ Μούντο» δημοσιοποίησε προσωπικά μηνύματα που έδειχναν ότι διατηρούσε ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με τον Μπάρθενας μεταξύ του Μαΐου 2011 και του Μαρτίου 2013, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα.