Στο αρχείο έβαλαν την Τετάρτη οι διωκτικές αρχές της Σουηδίας και το όγδοο στη σειρά κατηγορητήριο για τέλεση φόνου σε βάρος ενός 63χρονου άνδρα, ο οποίος για δύο και πλέον δεκαετίες θεωρείτο «ο υπ’αριθμόν ένας κατά συρροή δολοφόνος» της χώρας – στον βαθμό που να έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «Ο Σουηδός Χάνιμπαλ Λέκτερ» – για να αποκαλυφθεί όμως τελικά ότι όλες, ανεξαιρέτως, οι ομολογίες του προς τους ανακριτές για τα φρικτά εγκλήματα που υποτίθεται ότι είχε διαπράξει υπήρξαν εντελώς ψευδείς.

Στην αρχή της δεκαετίας του 1990, ο Στουρ Μπέργκβαλ, ο οποίος νοσηλευόταν σε ψυχιατρική κλινική, όπως και σήμερα, ομολόγησε ότι έχει διαπράξει 30 φρικτούς φόνους – υποθέσεις που ως τότε δεν είχαν διαλευκανθεί από την αστυνομία.

Στις δίκες που ακολούθησαν μεταξύ των ετών 1994 και 2001, ο Μπέργκβαλ καταδικάστηκε ως δράστης των οκτώ από αυτούς τους φόνους – μολονότι απουσίασαν μαρτυρίες και ιατροδικαστικά στοιχεία. Είχαν αποδειχτεί αρκετές οι ομολογίες του κατά την ανάκριση, ομολογίες που αναδείκνυαν ένα αποτρόπαιο πρόσωπο, καθώς εξηγούσε πώς παγίδευε, βίαζε, σκότωνε και έτρωγε τα θύματά του, αιχμαλωτίζοντας τη φαντασία της σουηδικής κοινής γνώμης.

Ο Μπέργκβαλ ανακάλεσε μεταγενέστερα τις αρχικές ομολογίες του και δήλωσε ότι αυτές έγιναν αποκλειστικώς «για να προσελκύσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης» και, επίσης, για να «τού δίνουν τα φάρμακα που είχε ανάγκη». Αποφασίστηκε από ανώτερα δικαστήρια όλες αυτές οι δίκες να θεωρηθούν άκυρες και να γίνει μια προς μία η αναψηλάφηση των υποθέσεων.

Ο γενικός εισαγγελέας Αντερς Πέρκλεφ υποστήριξε στη συνέντευξη που έδωσε ότι οι ομολογίες του Μπέργκβαλ από μόνες τους δεν επαρκούν για να καταδικαστεί για τους οκτώ φόνους και θα πρέπει κατά συνέπεια να απαλλαγεί από τις αντίστοιχες κατηγορίες.

Ο εισαγγελέας Πέρκλεφ εστίασε επίσης στο ότι και στις οκτώ δικαστικές αποφάσεις οι ίδιοι αστυνομικοί μετείχαν στις έρευνες, τα δικαστήρια δε που επελήφθησαν είχαν, πρακτικά, τις ίδιες συνθέσεις.

«Πολλά καταδεικνύουν ότι όσοι είχαν την ευθύνη να σταθμίσουν τα αποδεικτικά στοιχεία είχαν βέβαιη πεποίθηση ότι οι ομολογίες του Μπέργκβαλ ευσταθούσαν, ήταν σε τέτοιο βαθμό βέβαιοι, ώστε όλο το περί του αντιθέτου αποδεικτικό υλικό παρέμενε αναξιοποίητο», τόνισε ο γενικός εισαγγελέας.

Ετσι, λοιπόν, απαλλάχθηκε την Τετάρτη ο Μπέργκβαλ και από την όγδοη στη σειρά κατηγορία σε βάρος του, που αφορούσε στον φόνο ενός 15χρονου αγοριού το μακρινό 1976. Τα λείψανα του αγοριού είχαν εντοπιστεί εντοπίστηκαν μετά από 17 ολόκληρα έτη.

Οπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολιτικοί και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κινητοποιούνται πλέον στη Σουηδία, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για να ξεκινήσει μια αναθεώρηση όλου του νομικού συστήματος και ιδίως των «ασφαλιστικών δικλείδων» υπέρ των κατηγορουμένων, ύστερα από την τελευταία εξέλιξη που καταγράφηκε γι αυτές τις αλλεπάλληλες καταδικαστικές αποφάσεις για τέλεση φόνου μόνον, όμως, στη βάση της ομολογίας του κρατούμενου υπόδικου. Να αποκλειστεί, δηλαδή, στο μέλλον ότι μπορεί να επαναληφθούν καταδικαστικές ποινικές αποφάσεις με μοναδικό αποδεικτικό υλικό την ομολογία του κρατούμενου υπόδικου.