Η Τράπεζα της Αγγλίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πώληση χρυσού που είχαν κλέψει οι Ναζί από την Τσεχοσλοβακία το 1939, γεγονός που σηματοδότησε μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους της Ιστορίας της σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται την αδημοσίευτη έως σήμερα ιστορία των δραστηριοτήτων της Τράπεζας της Αγγλίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, η Τράπεζα της Αγγλίας πώλησε χρυσό για λογαριασμό της Reichsbank –τον οποίο η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας είχε αρπάξει από την Κεντρική Τράπεζα της Τσεχοσλοβακίας –παρά την απόφαση του Λονδίνου να παγώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Τσεχοσλοβακίας στη Βρετανία λόγω της εισβολής των Ναζί.

Ο χρυσός άξιζε την εποχή εκείνη 5,6 εκατ. στερλίνες και μεταφέρθηκε από την Πράγα στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), σε λογαριασμό της Reichsbank. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας προτίμησε να ικανοποιήσει την BIS παρά να υπακούσει στις εντολές του Λονδίνου για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Τσεχοσλοβακίας.