Ο κίνδυνος ενός πολιτικού ατυχήματος μέσα στο φθινόπωρο λόγω των μειωμένων αντοχών των βουλευτών της συγκυβέρνησης ανησυχεί την κυβέρνηση.

Και γι’ αυτό το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να τονώσει την ψυχολογία των βουλευτών της πλειοψηφίας εκπέμποντας το μήνυμα πως το καράβι, δηλαδή η χώρα, πρέπει να περάσει και τον επόμενο κάβο για να συνεχίσει με ασφάλεια την πορεία του.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι η εικόνα που μετέφερε με δηλώσεις του στο Ρόιτερ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ο υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τις αμιγώς οικονομικές εξελίξεις και σχολίασε: «Δεν βλέπω κάποιον οικονομικό κίνδυνο. Είναι πολιτικός ο κίνδυνος και συνδέεται με την κόπωση των βουλευτών».

Ο κ. Στουρνάρας προσπάθησε να δικαιολογήσει την απροθυμία των βουλευτών να ψηφίσουν νέα μέτρα και εξήγησε: «Οι βουλευτές απλώς αντικατοπτρίζουν τον μέσο άνδρα ή γυναίκα στον δρόμο. Πρέπει να πιστέψουν ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Εάν το πιστέψουν θα συνεχίσουν να ψηφίζουν τα λίγα απαραίτητα μέτρα που απομένουν. Εάν (δεν το πιστέψουν) δεν πρόκειται (να τα ψηφίσουν)».

ΤΑ ΜΕΤΡΑ. Στη συνέντευξή του στο Ρόιτερ ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να εξηγήσει ποια είναι αυτά τα εναπομείναντα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν τους επόμενους μήνες, παρότι όπως έχει γίνει γνωστό η παράταση του φόρου αλληλεγγύης θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Τον προβληματισμό στο Μαξίμου εντείνουν τα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή, με βουλευτές κυρίως της Νέας Δημοκρατίας να βάζουν βέτο για διατάξεις του πολυνομοσχεδίου (π.χ. αποζημιώσεις ΕΡΤ) ή ακόμη και να ψηφίζουν «παρών» (Κακλαμάνης) στην πρόσφατη τροπολογία για τους εκπαιδευτικούς με μεταπτυχιακά

Παρότι μάλιστα το Μαξίμου διά του γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου έχει διαμηνύσει ότι καταψήφιση κρίσιμου νομοσχεδίου ή προαπαιτούμενου σημαίνει προκήρυξη εκλογών την επόμενη ημέρα, θεωρεί πως η εκτίμηση που ήδη κάνουν ορισμένοι βουλευτές ότι δεν θα επανεκλεγούν μπορεί να τους οδηγήσει και σε μοιραίες επιλογές.

Παρ’ όλα αυτά, η συνέντευξη Στουρνάρα στο Ρόιτερ αφήνει και κάποιες χαραμάδες αισιοδοξίας καθώς ο υπουργός εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει το δημοσιονομικό κενό τη διετία 2015 – 2016 εφαρμόζοντας το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων σε αντίθεση με τις προβλέψεις των εταίρων και δανειστών της και η ύφεση που θα σημειώσει φέτος θα είναι μικρότερη του αναμενομένου αν συνεχιστεί η θετική απόδοση της τουριστικής περιόδου.

Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσε χθεσινή παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος είπε (Σκάι) ότι θα πρέπει να παρέμβει ο Πρωθυπουργός και να μιλήσει με τους υπουργούς του γιατί η κυβέρνηση δεν είναι ομογενοποιημένη. «Οι υπουργοί δεν μπορούν να κάνουν συνδικαλισμό», είπε χαρακτηριστικά. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο κ. Γρηγοράκος σχολίασε ότι «κάποιοι το παίζουν συνδικαλιστές, αλλά αυτό έπρεπε να το σκεφτούν πριν μπουν στην κυβέρνηση» και σημείωσε: «Κάποιοι τραβάμε το κάρο και κάποιοι απλώς κοιτάζουν το κάρο».

Υπουργικό Συμβούλιο

Το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό θα πραγματοποιηθεί αύριο (Πέμπτη) και πριν από την αναχώρηση του κ. Σαμαρά για τις ΗΠΑ, με στόχο να προσδιοριστούν οι στόχοι και οι προτεραιότητες ενόψει της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το πρώτο εξάμηνο του 2014.