Με συντηρητικούς υπολογισμούς, εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν γύρω στα 180.000-200.000 ακίνητα των οποίων οι ιδιοκτήτες τους αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των στεγαστικών τους δανείων.

«Δεν πρόκειται να πάμε σε πλήρη αποδέσμευση αυτών των ακινήτων από την 1η/1/2014.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων εκτόνωσης της συσσώρευσης ακινήτων που σημειώνεται», ανέφερε χθες ο κ. Σκορδάς.

Αν και δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις, εντούτοις είναι η δεύτερη φορά από τις αρχές Ιουνίου που ο κ. Σκορδάς θέτει θέμα άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Το θέμα είχε ανοίξει στη Βουλή με δηλώσεις του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση των οφειλετών στεγαστικών δανείων. Μετά τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί και ιδιαίτερα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για το θέμα αυτό, ο κ. Σκορδάς είχε εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση ότι «δεν τίθεται θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».

Το θέμα ωστόσο είναι υπαρκτό και απασχολεί την κυβέρνηση, όπως δείχνουν και οι χθεσινές δηλώσεις. «Ακούμε προτάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε οριζόντιες λύσεις θέτοντας σε κίνδυνο την αξία της ιδιοκτησίας των πολιτών», έλεγαν χθες κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης. Διευκρίνιζαν δε ότι η πρόθεση για μείωση του ορίου των 200.000 ευρώ προκειμένου η «ομπρέλα» προστασίας να καλύπτει μικρότερης αντικειμενικής αξίας ακίνητα, είναι συμβατή και με τους σχεδιασμούς μείωσης των αντικειμενικών αξιών που αναμένεται να ισχύσουν από το 2014.

Σε κάθε περίπτωση, οι συνέπειες από την απελευθέρωση της βόμβας των πλειστηριασμών δεν μπορούν αυτήν τη στιγμή να εκτιμηθούν. Το πιθανότερο είναι ότι όσοι διαθέτουν μεγάλης αξίας ακίνητα και είναι ενταγμένοι επί πολλά χρόνια στο μέτρο των παγωμένων πλειστηριασμών, συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να «απενταχθούν», έναντι όσων μπήκαν πρόσφατα σε αυτό, και είναι άνεργοι, πολύτεκνοι κ.λπ.