Η μίσθωση των πολυτελών κατοικιών μόνο για τρεις μήνες τον χρόνο και αυτό μετά την απόκτηση ειδικού σήματος λειτουργίας από τον ΕΟΤ, η προώθηση των σύνθετων τουριστικών μονάδων και η διαμόρφωση ενός πλαισίου για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condo-hotels) είναι από τις βασικότερες αλλαγές που προωθούνται μέσω του νέου νομοσχεδίου για τον Τουρισμό. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Σε ό,τι αφορά τις ενοικιαζόμενες βίλες, όσοι ιδιοκτήτες δεν θα συμμορφώνονται με τις νέες ρυθμίσεις, πέρα από τις προβλεπόμενες φορολογικές κυρώσεις θα επιβαρύνονται με πρόστιμο 50.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει πριν προβούν στην ενοικίαση να συντάσσουν ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο θα υποβάλλουν στην Εφορία.

Στόχος του υπουργείου Τουρισμού είναι η προώθηση των οργανωμένων και σύνθετων τουριστικών αναπτύξεων έναντι της διάσπαρτης εκτός σχεδίου δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων. Παράλληλα, απλοποιούνται οι προϋποθέσεις μετατροπής υφιστάμενου συμβατικού ξενοδοχείου σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα.

Διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα μεταβίβασης κατά κυριότητα ή μακροχρόνιας εκμίσθωσης τμημάτων τους σε τρίτους. Αυτό για το υπουργείο Τουρισμού σημαίνει ότι δίνεται μια διέξοδος σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των αστικών κέντρων να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.

«Το κράτος χαράζει και εφαρμόζει ένα συγκροτημένο εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού», τόνισε μεταξύ άλλων χθες μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. Στο μεταξύ, με ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης αναφέρεται ότι 27 δήμαρχοι νησιωτικών περιοχών εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για το προωθούμενο νομοσχέδιο.