Απόθεμα «ασφαλείας» της τάξεως των 10,5 δισ. ευρώ έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μετά τη συμβολή του στη διαδικασία ανασυγκρότησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση για τα πεπραγμένα του α’ εξαμήνου του 2013, από το συνολικό πακέτο των 50 δισ. ευρώ (49,7 δισ. ευρώ για την ακρίβεια), το οποίο χορηγήθηκε στην Ελλάδα για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου, έως και το τέλος Ιουνίου είχε γίνει χρήση 38,9 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό τα 25,5 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών ομίλων και τα 13,4 δισ. ευρώ τη διάσωση των λοιπών τραπεζών (κάλυψη χρηματοδοτικού κενού, αύξηση κεφαλαίου). Αν συνυπολογιστεί και η ομαλή εξυγίανση της Probank που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και κόστισε 410 εκατ. ευρώ, τα ποσά που έχουν συνολικά δαπανηθεί έως σήμερα ανέρχονται σε 39,3 δισ. ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης συγκέντρωσης του κλάδου, που πυροδότησε το κούρεμα του ελληνικού χρέους την άνοιξη του 2012, το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ είναι υψηλότερο από τις προβλέψεις της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της αυξημένης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στις αυξήσεις κεφαλαίου των τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha) και της πλήρους κάλυψης της έκδοσης μετοχών και ομολόγων της Attica Bank. Συνολικά, οι επενδυτές τοποθέτησαν στον κλάδο 3,59 δισ. ευρώ, ποσό που εξοικονομήθηκε από το πακέτο στήριξής του.

Τα 10,5 δισ. ευρώ, τα οποία είναι διαθέσιμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναπλήρωση νέων κεφαλαιακών ελλειμμάτων που μπορεί να προκύψουν από νέα στρες τεστ που θα διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος έως το τέλος του χρόνου. Εξάλλου, εφόσον προκύψει χρηματοδοτικό κενό για το ελληνικό Δημόσιο, το υπουργείο Οικονομικών ενδεχομένως να κάνει χρήση τους για να «κλείσει» ο προϋπολογισμός. Σημειώνεται ότι από το ποσό αυτό περίπου 3,1 δισ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για την εξυγίανση των συνεταιριστικών τραπεζών και για πιθανές μελλοντικές ανάγκες των μη συστημικών ομίλων.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΧΣ, στο α’ εξάμηνο του 2013 υπεγράφη το πλαίσιο συνεργασίας (Relationship Framework Agreements – RFAs) με όλες τις τράπεζες που έχουν λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση από το Ταμείο. Το πλαίσιο ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ κάθε τράπεζας και του Ταμείου, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την εταιρική διακυβέρνηση της κάθε τράπεζας και το πλαίσιο λειτουργίας της. Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ έλαβε από το EFSF στις 31.5.2013 ομόλογα ονομαστικής αξίας 7,2 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου το μετοχικό του κεφάλαιο ανήλθε σε 49,7 δισ. ευρώ.