Περισσότεροι από 200 κρατούμενοι, μεταξύ τους πολλές δεκάδες ισλαμιστές μαχητές, απέδρασαν αργά το βράδυ της Δευτέρας, μετά την έφοδο που πραγματοποίησαν Ταλιμπάν σε φυλακή του βορειοδυτικού Πακιστάν, ανακοίνωσαν σήμερα, Τρίτη αξιωματούχοι.

«Συνολικά 243 φυλακισμένοι απέδρασαν, έξι συνελήφθησαν από την αστυνομία λίγο αργότερα» δήλωσε ο Μουστάκ Ζαντούν, υψηλόβαθμος πακιστανός αξιωματούχος στο τηλεοπτικό δίκτυο Ary News διευκρινίζοντας ότι 30 δραπέτες ήταν αντάρτες ισλαμιστές.

Στόχος της επίθεσης ήταν η φυλακή της Ντέρα Ισμαήλ Χαν, πόλης της επαρχίας Χάιμπερ Πακτούνχβα που βρίσκεται κοντά στο Νότιο Ουαζιριστάν, μια ημι-αυτόνομη περιοχή που χρησιμεύει ως προπύργιο των Ταλιμπάν και άλλων οργανώσεων που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με τον Ζαντούν, οι αντάρτες παγίδευσαν τη φυλακή με δεκάδες εκρηκτικούς μηχανισμούς, από τους οποίους 14 εξουδετερώθηκαν.

«Η αστυνομία και άλλες δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να εγγυηθούν την ασφάλεια της φυλακής».

Οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη.

Οι δράστες φορώντας την στολή της τοπικής αστυνομίας επιτέθηκαν στη φυλακή με εκτοξευτήρα πυραύλων, ολμοβόλο και αυτόματα όπλα πριν εισβάλουν στο κτίριο για να απελευθερώσουν εκατοντάδες ισλαμιστές αντάρτες οι οποίοι κρατούνταν εκεί.

«Αρχικά κατέστρεψαν ένα θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας που ήταν σταθμευμένο έξω από την κεντρική πύλη» σκοτώνοντας δύο αστυνομικούς, δήλωσε ο Ζαντούν.

Ακολούθησε επίθεση με εκτοξευτήρα πυραύλων και ολμοβόλο μετά την ανταλλαγή πυρών και με αυτόματα όπλα ανάμεσα στους αντάρτες και τις πακιστανικές δυνάμεις της τάξης, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Ο στρατός κλήθηκε για ενισχύσεις για να αντικρούσει την επίθεση» δήλωσε ο Σοκάτ Γιουσαφζάι, εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης στη Χάιμπερ Πακτούνχβα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή γύρω από τη φυλακή όπου υπάρχουν γραφεία των μυστικών υπηρεσιών και γραφεία της αστυνομίας, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Σαχιμπουλάχ Σαχίντ, εκπρόσωπος των πακιστανών Ταλιμπάν του ΤΤΡ, ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης που πολεμά εδώ και έξι χρόνια την φιλοαμερικανική όπως την χαρακτηρίζει κυβέρνηση στο Ισλαμαμπάντ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

«Περί τους 150 Ταλιμπάν, μεταξύ τους 60 καμικάζι, επιτέθηκαν στην κεντρική φυλακή και κατάφεραν να απελευθερώσουν 300 φυλακισμένους», δήλωσε.

Η κεντρική φυλακή της Ντέρα Ισμαήλ Χαν έχει έως 5.000 κρατούμενους, ανάμεσά τους 30 αντάρτες που είχαν φυλακιστεί για επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας και για επιθέσεις κατά της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας, δήλωσε ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας.

Η επίθεση αυτή θυμίζει μια άλλη τον Απρίλιο του 2012 στη φυλακή Μπανού, επίσης στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κοντά στα αφγανικά σύνορα, κατά την οποία απέδρασαν 400 αντάρτες, μεταξύ τους ο Αντάν Ρασίντ.

Το μέλος αυτό των πακιστανών Ταλιμπάν ΤΤΡ εξέτιε τότε ποινή φυλάκισης για συνωμοσία την οποία απέτρεψαν οι αρχές και που είχε στόχο τη δολοφονία του τότε Προέδρου Περβέζ Μουσάραφ.

Ο Ρασίντ επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο στα μέσα Ιουλίου, γράφοντας επιστολή στην νεαρή ακτιβίστρια που αγωνίζεται για το δικαίωμα στην εκπαίδευση Μαλάλα Γιουσαφζάι στην οποία την καλεί «να επιστρέψει στο Πακιστάν» για να μελετήσει το Κοράνι.

Η επίθεση στη φυλακή της Ντέρα Ισμαήλ Χαν πραγματοποιείται σε λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την αιματηρή επίθεση ενόπλων εναντίον των γραφείων των ισχυρών υπηρεσιών πληροφοριών στο νότο της χώρας και παραμονή της εκλογής νέου Προέδρου στη μοναδική μουσουλμανική χώρα που διαθέτει ατομική βόμβα.