Ο ζωντανός θρύλος του κλασσικού αθλητισμού, ο Αμερικανός Εντουιν Μόουζες που άλλαξε με το απαράμιλλο στιλ και ταλέντο του το αγώνισμα των 400 μ. με εμπόδια, σκοπεύει να διεκδικήσει την προεδρία στον Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ, τη WADA, όπως επιβεβαίωσε την Τρίτη η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Σε ηλικία 57 ετών σήμερα, ο Μόουζες υπήρξε στην εποχή του ένα θαύμα: κατέκτησε δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στα 400 μ. με εμπόδια στο Μόντρεαλ το 1976 και στο Λος Αντζελες το 1984 και θα ήταν αναμφίβολα το φαβορί για το χρυσό και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980 αν δεν υπήρχε το εμπάργκο των ΗΠΑ. Αλλωστε από το 1977 ως το 1987, για εννιά χρόνια, εννιά μήνες και εννιά ημέρες, ο Μόουζες μέτρησε 107 συνεχόμενες νίκες στο αγώνισμα, κάτι ανεπανάληπτο.

Ο Μόουζες κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα την υποψηφιότητά του για την WADA, η οποία εν μέσω των ολοένα και περισσότερων αποκαλύψεων για χρήση απαγορευμένων ουσιών στον αθλητισμό, αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο διεθνώς.

Την προεδρία της WADA διεκδικούν ακόμη ο βρετανός αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Κρέιγκ Ρίντι, και ο Γάλλος πρώην επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής της ΔΟΕ, Πατρίκ Σαμάς.

Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ θα προτείνει τον υποψήφιο πρόεδρο στη συνεδρίασή της, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Αυγούστου στη Μόσχα, ενώ ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί κατά τη διάσκεψη της WADA, που θα λάβει χώρα στο Γιοχάνεσμπουργκ το διάστημα 12-15 Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ολυμπιακό Κίνημα και οι κυβερνήσεις ορίζουν εκ περιτροπής τον πρόεδρο της WADA. Ο νέος επικεφαλής θα διαδεχθεί τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Αυστραλίας, Τζον Φάχεϊ, που έγινε πρόεδρος της Υπηρεσίας το 2007. Ο πρώτος πρόεδρος της WADA ήταν το μέλος της ΔΟΕ από τον Καναδά, Ρίτσαρντ Πάουντ.