Στην τελική ευθεία μπαίνει και το σχέδιο ελέγχου των πιστοποιητικών που έχουν δηλώσει οι δημόσιοι υπάλληλοι για τον διορισμό τους. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης θα τρέξει και η διασταύρωση για τη γνησιότητα ή μη των πιστοποιητικών.

Εμφαση θα δοθεί καταρχάς στα πιστοποιητικά γνώσης ξένων γλωσσών, καθώς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θεωρεί πως μπορεί εύκολα να εντοπιστούν τα πλαστά. Ανάλογος έλεγχος θα γίνει και για άλλα όπως της γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών ή της παρακολούθησης σεμιναρίων.

Σε δεύτερη φάση θα περάσουν από το μικροσκόπιο και οι τίτλοι σπουδών ως προς τη γνησιότητά τους, ενώ θα γίνει έλεγχος και ως προς τη βαθμολογία που εμφανίζουν –με δεδομένο ότι ο βαθμός του τίτλου σπουδών παίζει ρόλο στην κατάταξη σε προκηρύξεις και άρα στον διορισμό κάποιου υπαλλήλου.

Οσοι υπάλληλοι βρεθούν να έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία, θα οδηγούνται εκτός Δημοσίου και θα προσμετρώνται στις 4.000 απολύσεις που πρέπει βάσει της δέσμευσης να έχουν γίνει μέχρι το τέλος του έτους, καθώς και στις 11.000 οι οποίες προβλέπονται για το 2014.

Οπως έχει διευκρινιστεί, όσο περισσότεροι υπάλληλοι βρεθούν στην κατηγορία αυτή, μαζί με τον αριθμό των επίορκων και κοπανατζήδων, θα συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση του αριθμού απομάκρυνσης υπαλλήλων από τη δεξαμενή της διαθεσιμότητας.