«Η Ελλάδα δεν έχει σε καμία περίπτωση περάσει ακόμη το βουνό», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και χαρακτήρισε «ανοησίες» την υπόθεση ότι μετά τις γερμανικές εκλογές «θα έρθει ο λογαριασμός».

«Έχουμε ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο τρέχει μέχρι το 2014 και οι δόσεις εκταμιεύονται κάθε τρεις μήνες, αλλά πρέπει πρώτα να εγκριθούν, έπειτα από έλεγχο της τρόικας. Αν η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους -υπάρχει βοήθεια μόνο για αυτοβοήθεια- τότε γίνεται η εκταμίευση» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στη Γερμανική Ραδιοφωνία.

Ο γερμανός υπουργός αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης σε υπο-δόσεις, λέγοντας ότι αυτό έγινε επειδή η Ελλάδα δεν είχε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.

«Και τώρα πρέπει η Ελλάδα βήμα προς βήμα, μήνα προς μήνα, να εκπληρώσει περαιτέρω όρους», εξήγησε και παρέπεμψε στις πρόσφατες αποφάσεις της ελληνικής Βουλής.

«Τώρα, στον δημόσιο τομέα πράγματι θα υλοποιηθούν περικοπές θέσεων και δεν θα πρόκειται μόνο για υποσχέσεις. Αυτό στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να γίνει, αλλά δεν μπορούμε να παραιτηθούμε απ' αυτό», σημείωσε.

«Όσο δεν έχουν υλοποιηθεί οι όροι, δεν μπορούμε να απελευθερώσουμε τις υπο-δόσεις. Η πίεση παραμένει», συνέχισε ο κ. Σόιμπλε και τόνισε ότι «αυτό δεν έχει καμμία σχέση με τις εκλογές», ενώ αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα είναι συνολικά σε μια όχι άσχημη εξέλιξη, προέρχεται ωστόσο από μια πολύ βαριά κρίση» και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα έχει περιοριστεί το κόστος εργασίας κατά 13% -«αυτό είναι ήδη κάτι - και η χώρα γίνεται πιο ανταγωνιστική».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι «δεν έχει ακόμη σε καμμία περίπτωση περάσει το βουνό» και αναφέρθηκε ειδικά στην ανάγκη να δημιουργηθεί αποτελεσματική διοίκηση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Ο κ. Σόιμπλε έκανε ακόμη λόγο για σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην ευρωζώνη, με μείωση του κόστους δανεισμού και αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

«Έχουμε ανακτήσει αξιοπιστία στις αγορές. Γι άλλη μια φορά, δεν έχουμε περάσει το βουνό, πρέπει να καταβάλουμε ακόμη μεγάλη προσπάθεια. Πρέπει να συνεχίσουμε να ζητούμε από τις χώρες να υλοποιήσουν τις προσαρμογές τους» τόνισε και παραδέχθηκε ότι «αυτό είναι για τον πληθυσμό αυτών των χωρών σκληρό» αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

«Εάν όμως το κάνουμε αυτό με το σωστό μέτρο, θα συνεχίσουμε να έχουμε επιτυχίες. Και για αυτό οι ισχυρισμοί ότι μετά τις εκλογές θα έρθει ο λογαριασμός, είναι, με όλον τον σεβασμό, ανοησίες» κατέληξε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από