Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στην Αλεξάνδρεια σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του ανατραπέντος Προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Περισσότεροι από 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις ταραχές που ξέσπασαν όταν χιλιάδες Αιγύπτιοι βγήκαν στους δρόμους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του στρατηγού Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ο οποίος ζήτησε από τους υποστηρικτές του να του δώσουν την «εντολή» να αντιμετωπίσει τη βία στη χώρα.

Στο Κάιρο και σε άλλες μεγάλες αιγυπτιακές πόλεις την Παρασκευή διοργανώθηκαν διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις στις οποίες κάλεσαν αντίστοιχα ο Στρατός και οι υποστηρικτές του Μόρσι.

Μέσα σε τεταμένο πολιτικό κλίμα που ίσως είναι πρελούδιο μιας γενικευμένης σύγκρουσης, οι κατηγορίες κατά του Μόρσι επιβαρύνουν και άλλο την ατμόσφαιρα.

Κατά το επίσημο πρακτορείο ΜΕΝΑ που επικαλείται το υπουργείο Εσωτερικών, δύο άτομα σκοτώθηκαν στην Αλεξάνδρεια και άλλοι 19 τραυματίστηκαν σε επεισόδια ανάμεσα στις αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις. Δεν ήταν εξαρχής σαφές από ποια πλευρά ήταν τα θύματα.

Νωρίτερα, μετά το μεσημέρι της Παρασκευής διαδηλωτές συγκρούστηκαν στη συνοικία Σούμπρα, στα ανατολικά του Καΐρου, πετώντας πέτρες και μπουκάλια οι μεν στους δε. Το BBC αναφέρει ότι 11 άτομα τραυματίστηκαν από τον πετροπόλεμο. Νωρίτερα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αντίπαλοι του Μόρσι είχαν κάψει πορτρέτα του πρώην προέδρου.

Μετά το κάλεσμα του κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων προς τους οπαδούς τους, χιλιάδες Αιγύπτιοι άρχισαν να συγκεντρώνονται γύρω από περίπου 30 τεμένη προκειμένου να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Πανεπιστήμιο του Καΐρου και το τέμενος Ραμπάα αλ Ανταουίγια, στα βορειοανατολικά της πόλης, όπου υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου συνεχίζουν εδώ και ένα μήνα τις κινητοποιήσεις τους.

Σε γενικές γραμμές πάντως, το κλίμα ανάμεσα στους υποστηρικτές του Μόρσι ήταν μάλλον ήρεμο, ενώ οι διαδηλώσεις τους ήταν περιφρουρούμενες από ανθρώπους των Αδελφών Μουσουλμάνων που φρόντιζαν να κάνουν έρευνα για όπλα στους συμμετέχοντες.

Από την άλλη πλευρά, πολλές χιλιάδες αντίπαλοι του Μόρσι άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταχρίρ, το σύμβολο της επανάστασης που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ και, κατά τα φαινόμενα, τον Μοχάμεντ Μόρσι.

Πολλοί κρατούσαν αιγυπτιακές σημαίες και φωτογραφίες του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, του νέου ισχυρού άνδρα της χώρας—το κίνημα Τάμαροντ που είχε πρωτοστατήσει στην πτώση Μουμπάρακ στήριξε θερμά την πρωτοβουλία του στρατού να ζητήσει μαζικές διαδηλώσεις.

«Εμείς είμαστε η Αίγυπτος» ακουγόταν από τα μεγάφωνα ενώ το πλήθος χειροκροτούσε κάθε φορά που γινόταν αναφορά στο όνομα του στρατηγού.

Δεν έλειψε και η καθιερωμένη τις τελευταίες ημέρες παρουσία στρατιωτικών ελικοπτέρων πάνω από την Ταχρίρ: αυτή τη φορά πετούσαν σημαίες στο πλήθος.

Σε κάθε περίπτωση, οι αιγυπτιακές Αρχές έχουν εντείνει τα μέτρα ασφαλείας τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στις άλλες μεγάλες πόλεις, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα να επιχειρήσουν να λύσουν τις διαφορές τους στους δρόμους. Από τις αρχές του μήνα, στις ταραχές που συνδέονται με την καθαίρεση Μόρσι έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Κατηγορίες κατά Μόρσι για συνεργασία με τη Χαμάς

Η Αδελφότητα καταγγέλλει συνεχώς το πραξικόπημα (όπως επιμένει να το χαρακτηρίζει παρότι η Δύση μάλλον δεν υιοθέτησε το χαρακτηρισμό) με το οποίο ο στρατός ανέτρεψε τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου με αφορμή τις ογκώδεις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν τον Ιούνιο με αίτημα την αποχώρησή του από την εξουσία.

Την Τετάρτη ο αλ Σίσι κάλεσε τους Αιγύπτιους να βγουν στους δρόμους και με τον τρόπο αυτό να του δώσουν την εντολή να προχωρήσει και «να τελειώνει με την τρομοκρατία και τη βία».

Ο στρατός δεσμεύτηκε την Πέμπτη ότι θα τηρήσει την τάξη και δεν θα στρέψει τα όπλα κατά των διαδηλωτών, αλλά προειδοποίησε σε πολύ υψηλούς τόνους ότι θα αντιμετωπίσει αμείλικτα την ωμή βία και την τρομοκρατία, μια απειλή που θεωρήθηκε ότι στρέφεται κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ζήτησε δε από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να δεχτούν εντός 48 ωρών (ως το απόγευμα του Σαββάτου) τη διαδικασία πολιτικής συμφιλίωσης, πράγμα που ως τώρα αυτοί αρνούνται σθεναρά.