Ο επικεφαλής της συριακής πτέρυγας του PKK συναντήθηκε την Παρασκευή με αξιωματούχους των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Κωνσταντινούπολη, όπως επιβεβαίωσε ο τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι το μήνυμα που μεταβιβάστηκε είναι ότι η Αγκυρα δεν βλέπει θετικά τις ενέργειες των Κούρδων της Συρίας.

Ο Σάλεχ Μουσλίμ, ο οποίος συναντήθηκε με μέλη της MIT, είναι επικεφαλής της Κουρδικής Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) που έχει θέσει υπό τον έλεγχό της περιοχές στη βόρεια Συρία κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Κατά τον Ερντογάν σκοπός της συνάντησης είναι να προειδοποιήσει η ΜΙΤ την PYD για τις «λανθασμένες και επικίνδυνες» ενέργειές της.

Την Παρασκευή, τουρκικές εφημερίδες έγραφαν ότι ο Μουσλίμ βρίσκεται από την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει τα ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα οποία η επίσκεψη σχεδιάστηκε «διακριτικά» από τη ΜΙΤ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μουσλίμ είχε δηλώσει ότι η PYD σκοπεύει να συστήσει ανεξάρτητο συμβούλιο, το οποίο θα αναλάβει τη διακυβέρνηση των κουρδικών περιοχών της Συρίας μέχρι να λήξει ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.

Η ενέργεια ωστόσο έθεσε σε συναγερμό την Άγκυρα που δεν επιθυμεί να δει μια αυτόνομη κουρδική περιοχή να αναδύεται στα σύνορά της, ιδίως σε μια περίοδο που διαπραγματεύεται μια ειρηνευτική συμφωνία με το PKK.

Από την πλευρά της η κουρδική κοινότητα στο βόρειο Ιράκ προτίθεται να συγκαλέσει αντιπροσωπείες Κούρδων από την ευρύτερη περιοχή (Ιράκ, Ιράν, Συρία) για να σχηματίσουν κοινό μέτωπο εν μέσω των εξελίξεων στην περιοχή, κυρίως σε ό,τι αφορά τον εμφύλιο στη Συρία.

Σημειώνεται ακόμη ότι οι μαχητές της PYD κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα τη μεθοριακή συριακή πόλη Ρας αλ Άιν, μετά από πολυήμερες συγκρούσεις με τους ισλαμιστές αντάρτες του Μετώπου Αλ Νόσρα, οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Σε άλλο περιστατικό, δύο τούρκοι έφηβοι σκοτώθηκαν όταν αδέσποτες σφαίρες από τη Συρία έπληξαν την πόλη Τζεϊλανπινάρ, που γειτονεύει με το Ρας αλ Αϊν και Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον ανδρών της PYD στη Συρία όταν δύο τροχιοδεικτικά βλήματα έπεσαν σε ένα συνοριακό φυλάκιο στην τουρκική πλευρά των συνόρων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από