Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η αναδιατύπωση για τις αποζημιώσεις των απολυμένων της καταργημένης ΕΡΤ στο σχετικό άρθρο του φορολογικού νομοσχεδίου, που εισήγαγε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ φωνάζουν για «σχέδιο εργασιακής και κοινωνικής εξόντωσης» και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για υποκρισία. «Δεν έχει αλλάξει κάτι από όσα συμφωνήσαμε, απλώς κάναμε πιο αυστηρή τη διατύπωση», υποστήριξε από την πλευρά του ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής.

Η αναδιατύπωση του επίμαχου άρθρου (72) αποσαφηνίζει ότι όποιος από τους απολυμένους της πρώην ΕΡΤ λάβει πλήρη αποζημίωση (θα δοθεί τμηματικά ανά δίμηνο) και σε βάθος τριών ετών δεν θα έχει το δικαίωμα να προσληφθεί οπουδήποτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στο διάστημα αυτό.

Αν όμως διεκδικήσει θέση «σε οποιοδήποτε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης» και προσληφθεί θα πρέπει να επιστρέψει το ποσό της αποζημίωσης που υπερβαίνει το πλαφόν των 15.000 ευρώ και με τόκο. Το ίδιο ισχύει και για όποιον απασχοληθεί στον μεταβατικό φορέα και κατόπιν προσληφθεί στη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Διαδίκτυο, Τηλεόραση (ΝΕΡΔΤ).

Σύμφωνα με την αναδιατύπωση, οι αποζημιώσεις των απολυμένων στην ΕΡΤ θα δοθούν με βάση το ενιαίο μισθολόγιο (για το προσωπικό) και το μισθολόγιο των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, όπως αναπροσδιορίστηκε τον περασμένο Μάρτιο (για τους δημοσιογράφους).

Σε περίπτωση πάντως κατά την οποία απολυμένος της πρώην ΕΡΤ προσληφθεί στη ΝΕΡΔΤ θα λάβει αποζημίωση μεν, αλλά αυτή δεν θα υπερβαίνει το πλαφόν των 15.000 ευρώ.

Οποιος από τους απολυμένους της καταργημένης ΕΡΤ εργαστεί μόνο στον μεταβατικό φορέα εξαιρείται από τη συγκεκριμένη διάταξη και θα λάβει πλήρη αποζημίωση χωρίς πλαφόν.

Παράλληλα εκπρόσωποι των δημοσιογράφων και της ΠΟΣΠΕΡΤ κατήγγειλαν ότι εκπρόσωποι κομμάτων τηλεφωνικώς καλούν εργαζομένους της πρώην ΕΡΤ και τους ζητούν να δηλώσουν συμμετοχή στον μεταβατικό φορέα, δηλαδή στη Δημόσια Τηλεόραση. «Με το επιχείρημα ότι τα κόμματα θα έχουν ποσοστιαία εκπροσώπηση στον νέο φορέα, παρουσιάζουν την ενδιάμεση κατάσταση ως πρόκριμα για πρόσληψη στη ΝΕΡΔΤ στην οποία θα έχουν –λένε –κομματική εκπροσώπηση. Επομένως, για ποια αξιοκρατία μιλούμε και για ποια ανεξαρτητοποίηση;», ισχυρίζονταν στα «ΝΕΑ». Στο μεταξύ «συνδικαλιστές πιέζουν εργαζομένους της πρώην ΕΡΤ να μη δηλώσουν συμμετοχή στον διαγωνισμό για τη στελέχωση της ΔΤ στο μεταβατικό χρονικό διάστημα και μέχρι τη σύσταση και λειτουργία της ΝΕΡΔΤ», ανέφεραν τηλεοπτικοί κύκλοι.