Με υπερδιπλάσια ταχύτητα από το επιτρεπόμενο όριο για τη συγκεκριμένη στροφή της σιδηροδρομικής γραμμής στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στη βορειοδυτική Ισπανία, έτρεχε το μοιραίο τρένο, όπου έχουν βρει τραγικό θάνατο τουλάχιστον 79 άνθρωποι. Πρόκειται για τη χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία από το 1944.

Η El Pais δημοσίευσε τη δραματική συνομιλία του μηχανοδηγού με τον σταθμάρχη αμέσως μετά το δυστύχημα και ενώ ο οδηγός ήταν παγιδευμένος στην εκτροχιασμένη ατμομηχανή: «Πηγαίναμε με 190 χλμ./ω. Ελπίζω να μην έχουμε νεκρούς γιατί δεν θα το αντέξει η συνείδησή μου. Aνθρωποι είμαστε, άνθρωποι είμαστε» επαναλάμβανε, αποδεχόμενος το σφάλμα του, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα.

Οπως σημειώνει η El Pais η ανώτερη ταχύτητα διάβασης των αμαξοστοιχιών για το συγκεκριμένο σημείο της σιδηροδρομικής γραμμής ήταν τα 80 χλμ./ω.

Ο Χούλιο Γκόμεθ-Πομάρ Ροντρίγκεθ, ο πρόεδρος της δημόσιας εταιρείας σιδηροδρόμων Renfe, στον στόλο της οποίας ανήκε η μοιραία αμαξοστοιχία, δήλωσε ότι «δεν υπήρχε κανένα λειτουργικό πρόβλημα στην αμαξοστοιχία, η οποία μόλις είχε περάσει από τεχνικό έλεγχο χθες το πρωί».

Στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, την ιδιαίτερή του πατρίδα, βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας της Γαλικίας κήρυξε επταήμερο πένθος, ενώ παράλληλα άρχισε η μακάβρια διαδικασία της αναγνώρισης των πτωμάτων. «Είναι το μεγαλύτερο πένθος στην ιστορία της Γαλικίας», δήλωσε στον Τύπο ο κυβερνήτης Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο.

Ο Ραχόι από την πλευρά του μίλησε με τα μέλη των σωστικών συνεργείων τα οποία συνεχίζουν την έρευνα και την απομάκρυνση των συντριμμιών των βαγονιών. Ο Πρωθυπουργός αναμενόταν να επισκεφτεί κατόπιν τους τραυματίες στο νοσοκομείο. Τουλάχιστον 20 από τους 140 που νοσηλεύονται είναι σε κρίσιμη κατάσταση ανέφεραν ιατρικές πηγές.

Σε ένδειξη πένθους, τα Ανάκτορα στη Μαδρίτη ανακοίνωσαν ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος και ο πρίγκιπας διάδοχος Φελίπε διέκοψαν τις επίσημες δραστηριότητες τους για την Πέμπτη. Το βράδυ μέλη της βασιλικής οικογένειας προγραμματίστηκε να επισκεφθούν το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα για να συμπαρασταθούν στις οικογένειες των θυμάτων.

Στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε σήμερα την «πλήρη αλληλεγγύη» της χώρας του στην Ισπανία, μετά τη «φοβερή σιδηροδρομική καταστροφή» όπως τη χαρακτήρισε. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε στις ισπανικές αρχές μήνυμα υποστήριξης και συμπόνιας ενώ συμπάσχει στα δεινά των οικογενειών των θυμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.