Στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στις παρυφές της πόλης Σαντιάγο ντε Κομποστέλα βρέθηκε σήμερα ο ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Μίλησε με τα μέλη των σωστικών συνεργείων τα οποία συνεχίζουν την έρευνα για τον εντοπισμό αγνοούμενων και την απομάκρυνση των συντριμμιών των βαγονιών. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στη συνέχεια τους τραυματίες που βρίσκονται στο νοσοκομείο.

Σε μήνυμά του στο twitter είχε εκφράσει την αγάπη και την αλληλεγγύη του «προς τα θύματα του τρομερού σιδηροδρομικού δυστυχήματος».

Υπενθυμίζεται ότι από τον εκτροχιασμό του τρένου έχασαν τη ζωή τους 79 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 142.

Ο πρόεδρος της Γαλικίας Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο κήρυξε επτά ημέρες πένθους. «Είναι το μεγαλύτερο πένθος στην ιστορία της Γαλικίας», δήλωσε στον Τύπο.

Σε ένδειξη πένθους τα Ανάκτορα στη Μαδρίτη ανακοίνωσαν ότι ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος και ο πρίγκιπας διάδοχος Φελίπε διέκοψαν τις επίσημες δραστηριότητές τους.

Την πλήρη αλληλεγγύη της χώρας του στην Ισπανία εξέφρασε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε στις ισπανικές αρχές μήνυμα υποστήριξης και συμπόνιας ενώ συμπάσχει στα δεινά των οικογενειών των θυμάτων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Η σιδηροδρομική αυτή τραγωδία σημειώθηκε χθες βράδυ, τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από τον σταθμό του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, ο εκτροχιασμός οφείλεται στην υπερβολική ταχύτητα που είχε αναπτύξη ο οδηγός.

Ο Χούλιο Γκόμεθ-Πομάρ Ροντρίγκεθ, πρόεδρος της δημόσιας εταιρείας σιδηροδρόμων Renfe, στο στόλο της οποίας ανήκε η μοιραία αμαξοστοιχία, δήλωσε ότι «δεν υπήρχε κανένα λειτουργικό πρόβλημα στο τρένο, το οποίο είχε περάσει από τεχνικό έλεγχο χθες το πρωί».