Εως και 100 καινοτόμα φάρμακα θα συμπεριλαμβάνονται στο νέο Δελτίο Τιμών, το οποίο επεξεργάζεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Πρόκειται για σκευάσματα υψηλού κόστους που προορίζονται για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, των οποίων η κυκλοφορία τους στην χώρα μας είχε «παγώσει» για τουλάχιστον 2,5 χρόνια.

Μοιραία, η τιμολόγηση καινοτόμων προϊόντων και η είσοδος της στην ελληνική αγορά, ήταν πάγιο αίτημα των ασθενών με σοβαρές και σπάνιες παθήσεις, δεδομένου ότι επί χρόνια παρέμεναν αποκλεισμένοι από τις νέες θεραπείες.

Ειδικότερα και όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Χριστίνα Παπανικολάσου, στα φαρμακευτικά αυτά ιδιοσκευάσματα περιλαμβάνονται πολλές θεραπευτικές κατηγορίες (αντινεοπλασματικά, βιολογικοί παράγοντες, αντιβιοτικά κ.λπ.), ορισμένα εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ως «μοναδικά» και βασίζονται στην καινοτομία νέων δραστικών ουσιών, που έχουν εγκριθεί με επιταχυνόμενη διαδικασία (fast track) από Ευρωπαϊκούς ή άλλους οργανισμούς (FDA, EMA).

Σημειώνεται, ότι την παραπάνω απόφαση κατέληξε ομόφωνα η αρμόδια «Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης Πρωτοτύπων-Καινοτόμων Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων».

Πιο συγκεκριμένα, στην Επιτροπή υποβλήθηκε από τον ΕΟΦ κατάλογος περίπου 540 νέων φαρμάκων, που έχουν ήδη λάβει έγκριση κυκλοφορίας και τα οποία θα τιμολογηθούν σταδιακά, έως το τέλος του 2013, σε συνάρτηση με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών στόχων.