Εντείνει την πολιτική του μίσους η Χρυσή Αυγή: χθες, παρά την απαγόρευση από την Αστυνομία και τον Δήμο Αθηναίων, διοργάνωσε άλλο ένα «συσσίτιο μόνο για Ελληνες» μετατρέποντας τα πλέον στερημένα κοινωνικά στρώματα σε «ντεκόρ» της πολιτικής της.

Το αποτέλεσμα ήταν να στηθεί ένα σκηνικό «κατοχής» ανήμερα την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας, με εκατοντάδες πολίτες να σπρώχνονται για τα τρόφιμα της Χρυσής Αυγής και τον «αρχηγό» Μιχαλολιάκο να εκφωνεί πύρινο λόγο περί «κλεπτοκρατίας».

Παράλληλα, στη Βουλή οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής συνεχίζουν την πολιτική της πρόκλησης. Χθες ήταν η σειρά της κυρίας Ζαρούλια να εκστομίσει ανήκουστες εκφράσεις, σε μια προσπάθεια να επιτεθεί στον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Δραγασάκη μέσω της κόρης του και του ποινικού της μητρώου…

Η πολιτική του μίσους που ασκεί συστηματικά η Χρυσή Αυγή επιβραβεύεται στις δημοσκοπήσεις – παραμένει σταθερά τρίτη δύναμη στην πολιτική σκηνή της χώρας μετά τις εκλογές του περυσινού Ιουνίου.

Παράλληλα, παραμένει η αμηχανία – αλλά και ο διχασμός – στις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου: η πολιτική της απαγόρευσης αποδείχθηκε ατελέσφορη, ενώ τα κόμματα επιμένουν να ρίχνουν το ένα στο άλλο την ευθύνη για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, χωρίς να αναλαμβάνουν την ευθύνη τής από κοινού αντιμετώπισής της.

Ρεσιτάλ μίσους έδωσε χθες η Χρυσή Αυγή διοργανώνοντας παρά τη σχετική απαγόρευση ένα «συσσίτιο μόνον για Ελληνες» ανήμερα την επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Οπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο αρχηγός της οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκος, δεν επέλεξε τυχαία τη χθεσινή ημέρα. «Είναι 24 Ιουλίου και γιορτάζουν, λέει, τον ερχομό της Δημοκρατίας. Γιορτάζουν τον ερχομό της κλεπτοκρατίας, των σκανδάλων, της προδοσίας…», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια στράφηκε με ύβρεις και εναντίον του δημάρχου, του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια καθώς και του ίδιου του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά λόγω της απαγόρευσης του «συσσιτίου του μίσους».
Η ρατσιστική εκδήλωση της Χρυσής Αυγής με το πρόσχημα της διανομής τροφίμων «μόνον για Ελληνες» πραγματοποιήθηκε τελικά έξω από τα γραφεία της στον Σταθμό Λαρίσης λόγω της απόφασης του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής να απαγορευθεί η συγκέντρωση στην Πλατεία Αττικής, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το πρωί, «για λόγους ασφαλείας» απαγορεύθηκαν από τις 12.00 έως και την 24.00 ώρα οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις ή πορείες στην περιοχή γύρω από την Πλατεία Αττικής βάζοντας έτσι φρένο στα σχέδια της Χρυσής Αυγής. Το συσσίτιο είχε προκαλέσει από προχθές την έντονη αντίδραση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.

«ΝΕΟΝΑΖΙ». Οξύτατη ήταν και η δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια: «Η προαναγγελία συγκέντρωσης στην πρωτεύουσα σήμερα από το θλιβερό νεοελληνικό κακέκτυπο του ναζιστικού ολοκληρωτισμού, με την προσχηματική επίκληση διανομής τροφίμων, συνιστά έμπρακτη ειρωνεία προς τη χειμαζόμενη από την κρίση ελληνική κοινωνία, ανήμερα της συμπλήρωσης 39 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Οι «φιλεύσπλαχνοι» νεοναζί θα κληθούν να εξαντλήσουν αλλού τον «φιλανθρωπικό» τους οίστρο».

Την απόφαση της απαγόρευσης στήριξε με ανακοίνωση και το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ανάμεσα στα άλλα: «Η σταθερή απόφαση του Δήμου Αθηναίων να μην αφήνει τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής να εφαρμόζουν τα άθλια σχέδιά τους στις πλατείες τιμά την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Παρά τις έντονες αντιδράσεις για το ρατσιστικό περιεχόμενο της εκδήλωσης, η Χρυσή Αυγή τελικά την πραγματοποίησε έξω από τα γραφεία της στον Σταθμό Λαρίσης.

Από τις πέντε το απόγευμα εκατοντάδες πολίτες –οι περισσότεροι εκ των οποίων φαινόταν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα –άρχισε να σχηματίζει ουρά έξω από τα γραφεία. Μέλη της Χρυσής Αυγής σε στρατιωτικό σχηματισμό έλεγχαν την τάξη στην ουρά ώστε να πραγματοποιηθεί η διανομή.

Μετά την εμπρηστική ομιλία ο κόσμος που περίμενε στην ουρά, αφού επεδείκνυε την ταυτότητά του προς απόδειξη της ελληνικότητάς του, παραλάμβανε το δέμα που περιείχε κρέας ή ψάρι ,ένα πεπόνι, γάλα, ρύζι και μακαρόνια.

ΕΝΤΑΣΗ. Σε κάποιες στιγμές υπήρξε ένταση, αφού οι πολίτες σπρώχνονταν για να πάρουν το δέμα με τα τρόφιμα, ενώ λόγω της ζέστης σημειώθηκαν και κάποιες λιποθυμίες. Οι διοργανωτές με επικεφαλής τον Ηλία Κασιδιάρη άρχισαν τότε να μοιράζουν νερό στον κόσμο που περίμενε στη ζέστη ενώ την ώρα που αποχωρούσε ο Ν. Μιχαλολιάκος κάποιοι από τους πολίτες χαιρέτισαν ναζιστικά.