Θύματα της μόδας πέφτουν λεοπαρδάλεις του χιονιού, γιακ και άλλα άγρια ζώα που ζουν στα ψηλότερα βουνά και στις μεγαλύτερες στέπες του κόσμου. Το κυνήγι του κασμιριού οδηγεί στα όρια της εξαφάνισης όλα αυτά τα ζώα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Γκάρντιαν». Η πηγή της απειλής βρίσκεται στην τεράστια αύξηση του πληθυσμού των κατσικών που παράγουν το πολυτελές είδος μαλλιού. Το πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας της διαταραχής που προκαλείται στην αλυσίδα της διατροφής. Οι αμέτρητες κατσίκες καταναλώνουν το γρασίδι που έτρεφε τις αντιλόπες, τα γιακ και τους ονάγρους, οι οποίοι με τη σειρά τους αποτελούσαν το βασικό πιάτο στο μενού των λεοπαρδάλεων του χιονιού. Ο,τι περισσεύει από την άγρια πανίδα πέφτει θύμα του ανθρώπου. Οι γιδοβοσκοί κυνηγούν και σκοτώνουν τα αρπακτικά ζώα για να προστατεύσουν τα κοπάδια τους από τα δόντια τους. Μέρος της δουλειάς αναλαμβάνουν και τα τσοπανόσκυλα, αλλά και ασθένειες που μεταδίδονται από τις κατσίκες στα άγρια ζώα.

«Η απουσία μέτρων προστασίας τόσο σε παγκόσμια όσο και σε τοπική κλίμακα οδηγεί σε εξαφάνιση ζώα που υπάρχουν στον πλανήτη εδώ και εκατομμύρια χρόνια», είναι το συμπέρασμα των ειδικών που πραγματοποίησαν την έρευνα. «Από σύμβολα επιτυχίας, αυτά τα είδη γίνονται θύματα της μόδας», προσθέτουν. Η στατιστική δικαιολογεί τις απαισιόδοξες προβλέψεις. Το 95% της βοσκής στο οροπέδιο του Θιβέτ, στη Μογγολία και στη Βόρεια Ινδία καταναλώνεται από κατσίκες, πρόβατα και άλλα οικόσιτα, αφήνοντας μόλις το 5% στα άγρια ζώα. «Εχουν φτάσει πραγματικά στα όριά τους», δηλώνει ο Χαραντούντ Μίσρα, μέλος της ομάδας που συμμετείχε στην έρευνα. Εκτός από τις λεοπαρδάλεις του χιονιού και τα γιακ, με εξαφάνιση απειλούνται τα άλογα Πρεβάλσκι, οι βακτριανές καμήλες, οι αντιλόπες του Θιβέτ και οι αντιλόπες Σάιγκα.

Ο Χαραντούντ Μίσρα επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί εύκολα αφού η παραγωγή του κασμιριού αποτελεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα για τις τοπικές κοινότητες. «Νοιάζομαι για τις λεοπαρδάλεις του χιονιού αλλά νοιάζομαι και γι’ αυτούς τους ανθρώπους και τα κοπάδια τους», δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα. «Η λύση», προσθέτει, «είναι να τους ενισχύσουμε». Ενα πιλοτικό σχέδιο που απέδωσε, για παράδειγμα, ήταν η χορήγηση μπόνους στους βοσκούς που δεν σκοτώνουν τις λεοπαρδάλεις του χιονιού ή δεν επιδίδονται στο σπορ του λαθραίου κυνηγιού. Αποτελεσματική αποδείχθηκε επίσης η ενίσχυση των μαντριών όπου ζουν οι κατσίκες αλλά και ο εμβολιασμός τους προκειμένου να εμποδίζεται η μετάδοση των ασθενειών. Στο Πακιστάν υιοθετήθηκε ένα πρόγραμμα ασφάλισης των κοπαδιών, γεγονός που οδήγησε στη μείωση του αριθμού των λεοπαρδάλεων του χιονιού που πέφτουν νεκρές από τις σφαίρες των βοσκών.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν σε μεγαλύτερη κλίμακα αυτά τα προγράμματα προκειμένου να προστατευθεί η άγρια πανίδα. Ο Χαραντούντ Μίσρα δηλώνει βέβαιος ότι δεν είναι δύσκολο να πεισθούν οι τοπικές κοινότητες για την ανάγκη προστασίας των άγριων ζώων. «Ο κόσμος εδώ αντιλαμβάνεται την αξία τους», δηλώνει.