Με νέες εντάσεις και ενστάσεις από την αντιπολίτευση, η οποία κατήγγειλε την εκπρόθεσμη κατάθεση τροπολογίας για τα καταστήματα επιχειρήσεων franchise – κατηγορία που περιλαμβάνει και πολλές πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα -, ψηφίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων το νοσμοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και παροχής υπηρεσιών», με τις διατάξεις για τη λειτουργία των μαγαζιών της Κυριακές.

Από τους 96 ψηφίσαντες βουλευτές του Α’ θερινού τμήματος, το επίμαχο άρθρο 16, στο οποίο εντάχθηκε και νέα τροπολογία, ψήφισαν στην ονομαστική ψηφοφορία οι 52 βουλευτές της συμπολίτευσης, ενώ καταψήφισαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.

Ενταση προκλήθηκε κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου, λόγω της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης να εντάξει εκπροσθέσμως τροπολογία στο σχετικό άρθρο 16, την οποία υπογράφουν 24 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και ο Βασίλης Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ, με βάση την οποία θα επιτρέπεται η λειτουργία των franchise – κατηγορία που περιλαμβάνει και πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα, μιλώντας δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Παναγιώτη Λαφαζάνη για εκπρόθεσμη τροπολογία και για «σκάνδαλο Τύπου Πάχτα».

Ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σημείωσε ότι με βάση τον κανονισμό προβλέπεται η δυνατότητα ψηφοφορίας επί της τροπολογίας, εφόσον η κυβέρνηση την κάνει δεκτή.

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Τέρενς Κουίκ, ο οποίος όμως καταψήφισε το άρθρο 16 που την συμπεριέλαβε, όπως έπραξε και ο Βασίλης Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ.

Η επίμαχη τροπολογία αναφέρει τα εξής: «Με το άρθρο 16, 2(β) οι ιδιοκτήτες καταστημάτων οι οποίοι «ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων», εξαιρούνται της δυνατότητας να έχουν τα καταστήματά τους ανοικτά τις Κυριακές. Επειδή στην ως άνω κατηγορία ανήκουν και μικροκαταστήματα με σύμβαση «φραντσάιζινγκ» με αποτέλεσμα να αποκτούν προφανές μειονέκτημα σε σχέση με άλλους καταστηματάρχες παρόμοιας δραστηριότητας, θεωρούμε ότι ειδικά οι συμβεβλημένοι σε σύμβαση «φρατσάιζινγκ» πρέπει να εξαιρεθούν και να έχουν τις ίδιες δυνατότητες με αυτούς».

Την ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου σε εξέλιξη ήταν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο.