Σημαντική πτώση, που μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 1.000 μόρια σε Σχολές χαμηλής ζήτησης, δείχνουν οι τελευταίες προβλέψεις για τις βάσεις εισόδου στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Οπως εκτιμά ο διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο Αντώνης Φλωρόπουλος, το ρεύμα είναι τόσο ισχυρό, που αναμένεται να συμπαρασύρει σχεδόν όλες τις σχολές προς τα κάτω. Από την πτώση δεν γλιτώνουν ούτε οι περιζήτητες Σχολές που μέχρι τώρα αποτελούσαν το «κάστρο», όπως είναι οι Νομικές, οι Ιατρικές και οι Πολυτεχνικές. Στις Σχολές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μάλιστα, αναμένεται πτώση μέχρι και 350 μόρια.
Για την εκτίμηση των βάσεων, όπως εξηγεί ο κ. Φλωρόπουλος, ελήφθησαν υπόψη η κλιμάκωση του γενικού βαθμού πρόσβασης, οι επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, αλλά και η μεταβολή των προσφερόμενων θέσεων εισαγωγής. Ωστόσο, απρόβλεπτος παράγοντας παραμένει η σειρά προτίμησης των ίδιων των υποψηφίων. Πάντως, το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να δουλεύει ασταμάτητα προκειμένου τα αποτελέσματα να δοθούν στη δημοσιότητα λίγο μετά τις 20 Αυγούστου.

Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τις βάσεις εδώ.

1ο  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ
ΠΕΔΙΟ
Η επίδοση στα Αρχαία Ελληνικά αποτελεί τον ισχυρότερο μοχλό πίεσης που θα συμπιέσει τις βάσεις προς τα κάτω. Ακόμα και η Νομική Αθήνας θα σημειώσει πτώση. Οι βάσεις στις Νομικές Σχολές θα κυμανθούν από 17.830 έως 18.700 μόρια, με χαμηλότερη τη Νομική Κομοτηνής. Οι Φιλολογικές Σχολές θα σημειώσουν πτώση από 100 έως 350 μόρια, με τη Φιλολογία Αθήνας να κυμαίνεται από 17.500 έως 17.600 μόρια, ενώ θα μπορεί κάποιος να εισαχθεί στη Φιλολογία (Καλαμάτα) ακόμα και με 14.200 μόρια.
Στα Τμήματα Ψυχολογίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας η πτώση αναμένεται από 80 έως 130 μόρια. Στα Παιδαγωγικά Τμήματα θα υπάρχουν αυξομειώσεις, όχι όμως σημαντικές, καθώς οι προτιμήσεις των υποψηφίων είναι αρκετά μειωμένες.
2ο  και 4ο  
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ
Τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης κατά κύριο λόγο αλλά και η Φυσική Κατεύθυνσης θα προκαλέσουν σεισμό με πολλά ρίχτερ. Δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε βάσεις που να κατρακυλούν ακόμα και πάνω από 1.000 μόρια…
Στις Πολυτεχνικές Σχολές του ΕΜΠ Αθήνας η πτώση θα είναι περίπου 200-350 μόρια αλλά και στις Σχολές Μαθηματικών και Φυσικής θα είναι επίσης πολύ σημαντική (250-500 μόρια).
Στο Μαθηματικό Αθήνας τα 15.400 μόρια θα είναι αρκετά για την εισαγωγή, ενώ στο Μαθηματικό Σάμου θα μπορέσει κάποιος να εξασφαλίσει είσοδο ακόμα και με 12.000 μόρια.
Στις Σχολές Χημείας η χαμηλότερη βάση θα σταματήσει στο Ηράκλειο (14.100-14.200) περίπου και στο Χημικό Αθήνας θα ισορροπήσει στα 16.500 μόρια περίπου.
3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ
ΠΕΔΙΟ
Για πρώτη φορά θα καταγραφεί πτώση ακόμα και στις Ιατρικές Σχολές που κάθε χρόνο ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η Ιατρική Αθήνας θα σημειώσει πτώση 80-170 μόρια και ένας βαθμός γύρω στο 19 θα είναι αρκετός για την επιτυχία. Η Ιατρική Αλεξανδρούπολης θα παρουσιάσει ελάχιστη βαθμολογία 18.000-18.100. Οι άλλες σχολές του 3ου Επιστημονικού Πεδίου θα υποστούν μειώσεις από 100 έως 400 μόρια.
5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ
ΠΕΔΙΟ
Δεν έφτανε η αποτυχία στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, Μαθηματικά Κατεύθυνσης και Φυσική Κατεύθυνσης για να κατρακυλήσουν κυριολεκτικά οι βάσεις προς τα κάτω.
Ηλθε και η μεγάλη αποτυχία στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας για να δώσει το τελικό χτύπημα. Υπάρχουν σχολές που θα σημειώσουν πτώση ακόμα και 800 μόρια…
Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας θα δούμε πτώσεις βάσεων από 200 έως 500 μόρια. Να σημειώσουμε ότι οι αριστούχοι στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν φέτος 18,69%, ενώ πέρυσι 33,8%. Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά τη χαμηλότερη βάση αναμένουμε στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης (14.200 μόρια). Οι Στρατιωτικές Σχολές θα υποστούν μικρότερη πτώση, ενώ το φαινόμενο να εισάγονται στα ΤΕΙ ακόμα και με 5.000 μόρια φαίνεται να εκλείπει επειδή ο αριθμός των θέσεων στα ΤΕΙ έχει μειωθεί πάρα πολύ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από