Ξεσπά τον Σεπτέμβριο το δεύτερο κύμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, το οποίο αυτή τη φορά συνδέεται με την τύχη περίπου 4.500 – 5.000 υπαλλήλων: η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει την πρακτική του «ξαφνικού θανάτου» και κινείται στη λογική ένταξης στο πρόγραμμα της κινητικότητας σχεδόν όλων των υπουργείων.

Το επόμενο διάστημα οι υπουργοί θα πρέπει να δεσμευτούν με συγκεκριμένους αριθμούς για τους υπαλλήλους που θα υπαχθούν σε καθεστώς κινητικότητας και εφόσον έχει προηγηθεί αξιολόγησή τους.

Χθες συνεδρίασε το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη συμμετοχή, πρώτη φορά σε ευρεία διακυβερνητική σύσκεψη, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Επικρατείας, Παιδείας και Υγείας.

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ζήτησε ταχύτητα και συνέπεια από τους υπουργούς προκειμένου να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές θέσεων προσωπικού και ανέθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον γενικό γραμματέα Συντονισμού Δημήτρη Βαρτζόπουλο να έρθουν το επόμενο διάστημα σε συνεννόηση με τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς αντίστοιχα, για να αναζητήσουν τους καλύτερους τρόπους εφαρμογής της κινητικότητας.

Ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά του, τόνισε ότι «δεν πρέπει να μπούμε στη λογική να κόψουμε κεφάλια» και υπογράμμισε ότι «η κινητικότητα δεν πρέπει να συνδέεται με απολύσεις αλλά με αξιολόγηση δομών και προσώπων για την καλύτερη οργάνωση του δημόσιου τομέα».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη σύσκεψη δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις. Ωστόσο η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να γίνουν περικοπές από όλα τα υπουργεία, ακόμη και από το υπουργείο Υγείας (περί τους 1.500 εργαζομένους) ή από το Παιδείας (1.500 εργαζόμενοι). Επίσης, απορρίφθηκε η πρόταση να ενταχθούν σε καθεστώς κινητικότητας οι δασοφύλακες.

Σε ό,τι αφορά τον χώρο της Υγείας, που εξαιρέθηκε από τον πρώτο κύκλο της κινητικότητας, ο αρμόδιος υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε διατεθειμένος να εφαρμόσει το πρόγραμμα της κινητικότητας υπό την μορφή της μετακίνησης προσωπικού από ένα νοσοκομείο σε άλλο ή της μετατροπής κάποιου νοσηλευτικού ιδρύματος σε κέντρο υγείας. Επίσης υπήρξαν σκέψεις να υπαχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας και δημόσιοι υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου που θεωρητικά έχουν χαμηλά προσόντα και είναι Υποχρεωτικής ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (υπολογίζονται γύρω στους 1.500).

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. Μετά τη σύσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δόθηκαν σαφείς κατευθύνσεις σε όλα τα υπουργεία για την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου όσον αφορά και τους ποιοτικούς και τους ποσοτικούς στόχους. Ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα τηρηθούν οι προθεσμίες και τόνισε ότι σιγά σιγά η κυβέρνηση θα καταλήξει στις οριστικές αποφάσεις σε σχέση με την κινητικότητα.

Να σημειωθεί πάντως ότι ερώτημα παραμένει το τι θα συμβεί με τους εργαζομένους των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων και της ΛΑΡΚΟ που θα αναδιαρθρωθούν προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν. Ο κ. Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε χθες για το θέμα σχολίασε ότι «δεν έχω να πω κάτι επ’ αυτού».

Με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ καλεί την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα τη διαδικασία διοικητικής μεταρρύθμισης στα κρίσιμα ζητήματα, όπως η πλήρης αποσύνδεση της κινητικότητας από τις απολύσεις και η νομιμότητα των διαδικασιών.

ΠΑΣΟΚ

«Να απορροφηθούν»

Το ΠΑΣΟΚ, έπειτα από συνεδρίαση του συντονιστικού του οργάνου, ανακοίνωσε ότι «πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε το σύνολο των εργαζομένων στα νοσοκομεία που διακόπτουν τη λειτουργία τους να απορροφηθούν από άλλα δημόσια νοσοκομεία». Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη υλοποίησης των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για την απορρόφηση της πλειονότητας των καθηγητών Τεχνικών Λυκείων.

Ξαφνικό φρένο στη δόση από το Βερολίνο

Ξαφνική καθυστέρηση – ώς την ερχόμενη Δευτέρα – στη διαδικασία εκταμίευσης της δανειακής δόσης, που επρόκειτο να αποφασιστεί σήμερα, προκαλεί η γερμανική στάση: σύμφωνα με νυχτερινό τηλεγράφημα του Ρόιτερ, το Βερολίνο θεωρεί ότι έχει επιβεβαιωθεί από την ελληνική πλευρά η εκπλήρωση μόνο των 17 από τα συνολικά 22 προαπαιτούμενα, ενώ η Αθήνα διαβεβαιώνει ότι όλα έχουν δρομολογηθεί

ΣΥΡΙΖΑ: «Πογκρόμ»

Το πογκρόμ απολύσεων και μετακινήσεων δημοσίων υπαλλήλων εκφράζει τη στρατηγική της ολοκληρωτικής υποταγής της κυβέρνησης στις απαιτήσεις της τρόικας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.