Μήνυμα προς τις τράπεζες να προχωρήσουν στην εκταμίευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απηύθυνε χθες ο επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη.

Σήμερα εξάλλου ο κ. Χατζηδάκης θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των τραπεζών για το ίδιο θέμα, προκειμένου να εκταμιευθούν το ταχύτερο στην αγορά ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι σε συνδυασμό με τραπεζικά δάνεια.

«Εχουμε διαθέσει σημαντικά κεφάλαια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία δεν έχουν φθάσει ακόμη στο σύνολό τους στους αποδέκτες», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Χαν. «Αντιλαμβάνομαι –πρόσθεσε –τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά τα χρήματα πρέπει να πάνε στους τελικούς δικαιούχους» είπε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης ώστε να λυθεί το θέμα αυτό.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ελπίδα να λειτουργήσει θετικά προς την κατεύθυνση αυτή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις οποίες κάλεσε να αξιοποιήσουν τα εργαλεία ρευστότητας που έχουν στη διάθεσή τους και μέσω των διαρθρωτικών ταμείων. «Η κρίσιμη χρονιά είναι φέτος, πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για τους αυτοκινητόδρομους, η πορεία της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η προετοιμασία του επόμενου προγράμματος και η δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Για τους αυτοκινητόδρομους που κατασκευάζονται με συγχρηματοδότηση ο κ. Χαν τόνισε ότι η χρηματοδότηση ύψους 800 εκατ. ευρώ που ενέκρινε πρόσφατα η Κομισιόν αποτελεί μήνυμα πως η ΕΕ είναι πεπεισμένη για τη βιωσιμότητα των έργων.

Ο επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βελτίωση του ρυθμοWύ απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα, σημειώνοντας την άνοδο της χώρας μας στην 4η θέση από τη 18η πέρυσι, καθώς και την υπερκάλυψη του μνημονιακού στόχου για τις απορροφήσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.