Αγόρι! Η δούκισσα του Κέμπριτζ γέννησε τον τρίτο στη σειρά διάδοχο του βρετανικού θρόνου. Το νέο μέλος της βασιλικής οικογένειας γεννήθηκε στις 4.24 μ.μ. τοπική ώρα και ζυγίζει τρία κιλά και 900 γραμμάρια. Μητέρα και γιος χαίρουν άκρας υγείας και θα περάσουν τη νύχτα στο μαιευτήριο. Η είδηση μεταδόθηκε αργά χθες το βράδυ από το Παλάτι του Κέσινγκτον βάζοντας τέλος στην αγωνία ενός ολόκληρου έθνους που παραληρούσε αναμένοντας τη γέννηση ενός μελλοντικού βασιλιά.

Στο Λονδίνο, ο ερχομός κάθε νέου μέλους στη βασιλική οικογένεια είναι ένα παραμύθι∙ μια ιστορική στιγμή που ξετυλίγεται μέσα στη φρενίτιδα της καθημερινής αστικής ζωής. Κάπως έτσι βίωσε χθες η βρετανική πρωτεύουσα και τη γέννηση του πρώτου παιδιού του δούκα και της δούκισσας του Κέμπριτζ. Η αγωνία άλλωστε είχε κορυφωθεί. Δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, καμεραμάν από όλη τη χώρα και όλο τον κόσμο είχαν από ημέρες στρατοπεδεύσει έξω από το μαιευτήριο Σεν Μέρι του Λονδίνου. Η πιθανή ημερομηνία τοκετού δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως. Ηταν κοινό μυστικό όμως πως η Κέιτ επρόκειτο να γεννήσει στα μέσα Ιουλίου. Είχε ήδη καθυστερήσει μία εβδομάδα…

Ο βρετανικός Τύπος είχε ζήσει κάτι ανάλογο με τη γέννηση του πρίγκιπα Γουίλιαμ το 1982. Τότε, το Παλάτι είχε ανακοινώσει πως το πρώτο παιδί του πρίγκιπα Καρόλου και της πριγκίπισσας Νταϊάνας επρόκειτο να γεννηθεί την 1η Ιουλίου. Ο μικρός Γουίλιαμ ήρθε τελικά δέκα ημέρες νωρίτερα –στο ίδιο μαιευτήριο –πιάνοντας τους βρετανούς δημοσιογράφους στον ύπνο.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ. Οι μέλλοντες γονείς Γουίλιαμ και Κέιτ έφθασαν στο μαιευτήριο κατά τις 6 το πρωί, χωρίς συνοδεία αστυνομικών. Οι αστυνομικές δυνάμεις κατέφθασαν λίγο αργότερα, σε μια προσπάθεια να κρατήσουν σε απόσταση ασφαλείας τους δαιμόνιους ρεπόρτερ και τους απλούς πολίτες που έρχονταν ομαδόν. Ηταν μία από τις πιο καυτές ημέρες του καλοκαιριού, γεγονός όμως που δεν αποθάρρυνε καθόλου εκατοντάδες Λονδρέζους αλλά και τουρίστες να κάνουν το πέρασμά τους έξω από το μαιευτήριο μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν μια φωτογραφία που θα έχουν αύριο να δείξουν στα παιδιά τους. «Είναι φανταστικό. Ως Αμερικανοί, δεν έχουμε τέτοιες εμπειρίες», έλεγε χθες το μεσημέρι μια γυναίκα από το Κλίβελαντ του Οχάιο.

«Αρχισε η διαδικασία του τοκετού αμέσως μετά την εισαγωγή της στο μαιευτήριο, γύρω στις 6 τοπική ώρα» (8 ώρα Ελλάδος)», ανακοινώθηκε μέσω twitter περίπου μιάμιση ώρα αφότου οι Γουίλιαμ και Κέιτ είχαν ήδη περάσει την πλαϊνή πόρτα του Σεν Μέρι. Η ανακοίνωση αποτελούνταν ακριβώς από 46 λέξεις, οι οποίες μεταφράστηκαν σε αμέτρητες γλώσσες∙ ένα ακόμη δείγμα του παγκόσμιου πυρετού που έφερε η γέννηση του τρίτου κατά σειρά διαδόχου του βρετανικού θρόνου –μετά τον πρίγκιπα Κάρολο και τον Γουίλιαμ –και που ανέβαινε όσο οι ώρες περνούσαν και δεν υπήρχε καμία είδηση από επίσημα χείλη. Ο τοκετός της πριγκίπισσας Κέιτ διήρκεσε περίπου 11 ώρες. Ηταν αρκετές, δεν έσπασε όμως το ρεκόρ της πριγκίπισσας Νταϊάνας που χρειάστηκε 14 ώρες για να γεννήσει τον Γουίλιαμ.

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ. Την ίδια ώρα, τα στοιχήματα έδιναν κι έπαιρναν. Οσοι πόνταραν πως θα γεννιόταν πριν από τις 4.54 μ.μ. (τοπική) και άρα θα ήταν Καρκίνος κέρδισαν. Κέρδισαν επίσης όσοι πόνταραν στο αγόρι –και ήταν λιγότεροι, καθώς οι φήμες οργίαζαν πως η Κέιτ κυοφορούσε κορίτσι. Υπήρχε όμως ένα επιπλέον στοίχημα, αυτό του ονόματος, που θα παίζεται για αρκετές ημέρες ακόμη. Μεγάλοι χαμένοι είναι ήδη όσοι πόνταραν στο «φαβορί» Αλεξάνδρα. Το μείζον ερώτημα τώρα είναι κατά πόσο το πριγκιπικό ζεύγος θα σπάσει την παράδοση και θα επιλέξει ένα πιο μοντέρνο όνομα για το βλαστάρι του βάζοντας τα θεμέλια της «σύγχρονης» βασιλείας.

Δέκα μυστικά για τα βασιλικα γεννητούρια

Γεννούσαν στο σπίτι

Οι περισσότερες γυναίκες γεννούν σήμερα στο μαιευτήριο. Πριν από λίγες δεκαετίες όμως, το έθιμο ήθελε τα μωρά των βασιλέων – αλλά και των κοινών θνητών – να γεννιούνται στο σπίτι. Η Βασίλισσα Ελισάβετ γεννήθηκε στο πατρικό της σπίτι στο Λονδίνο και γέννησε τους τρεις γιους της στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Η παράδοση έσπασε τη δεκαετία του ’80, όταν αμφότεροι οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι γεννήθηκαν στην ιδιωτική πτέρυγα Λίντο του Νοσοκομείου Σεν Μέρι, στο Κεντρικό Λονδίνο.

Εκπαίδευση κατ’ οίκον

Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα οι βασιλείς λάμβαναν ιδιωτική εκπαίδευση. Η Βασίλισσα διδάχθηκε αποκλειστικά στο σπίτι από τον πατέρα της, καθηγητές και γκουβερνάντες, για αυτό ουδέποτε χρειάστηκε να έχει πάρε – δώσε με κοινούς θνητούς στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο. Ο Κάρολος ήταν ο πρώτος βασιλικός κληρονόμος που πήγε σε σχολείο. Ο Γουίλιαμ και η Κέιτ πήγαν σε ιδιωτικά σχολεία και είναι σχεδόν βέβαιο πως το ίδιο θα κάνει και το παιδί τους.

Μπαμπάδες στην αίθουσα τοκετού

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ είχε από την αρχή εκφράσει την πρόθεση να είναι στο πλευρό της Κέιτ την ώρα του τοκετού, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι σύγχρονοι πατεράδες. Ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του Καρόλου. Οταν γεννήθηκε εκείνος όμως, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Την ώρα που γεννούσε η τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Φίλιππος έπαιζε σκουός στο Παλάτι – από ανησυχία και όχι αδιαφορία, σχολιάζει ο βιογράφος τού Καρόλου Τζόναθαν Ντίμπλεμπι.

Αξιωματούχοι «εισβολείς»

Στις αρχές του περασμένου αιώνα, η παράδοση επέβαλλε στους κυβερνητικούς αξιωματούχους να είναι παρόντες στη γέννηση του βασιλικού μωρού. Οταν γεννήθηκε η Ελισάβετ, λόγου χάριν, το 1926, ανάμεσα στους γιατρούς ήταν παρών και ο υπουργός Εσωτερικών. Η νυν βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερίσα Μέι επισημαίνει πως στόχος ήταν να επιβεβαιωθεί ότι το μωρό ήταν πράγματι βασιλικός γόνος. Ευτυχώς για την Κέιτ, η πρακτική καταργήθηκε αρκετά χρόνια πριν από τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’.

Πόσα ονόματα;

Εκτός από το φύλο του μωρού, το μεγαλύτερο στοίχημα ενόψει της γέννησής του παίζεται γύρω από το όνομά του. Οι περισσότεροι βασιλείς έχουν τρία ή τέσσερα ονόματα, προκειμένου να τιμηθούν προγενέστεροι μονάρχες ή συγγενείς. Θα χρειαστεί πάντως λίγος καιρός ώσπου να ανακοινωθεί το όνομα του μέλλοντα μονάρχη. Στην περίπτωση του Γουίλιαμ, το Παλάτι ανακοίνωσε το όνομά του μία εβδομάδα αφότου γεννήθηκε.

Και το επίθετο;

Οι βασιλείς δεν έχουν επίθετο. Ο τίτλος που συνοδεύει ένα βασιλικό μωρό είναι Αυτού ή Αυτής Βασιλική Υψηλότητα πρίγκιπας ή πριγκίπισσα τάδε ή δείνα του Κέμπριτζ. Εάν κριθεί απαραίτητο, τα μέλη του Παλατιού μπορεί να χρησιμοποιήσουν το Μάουντμπατεν – Ουίνδσορ, το επίθετο που υιοθετήθηκε το 1960 για όλα τα παιδιά της βασίλισσας. Οταν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο διάδοχος του Καρόλου, πρίγκιπα της Ουαλίας, βρίσκεται στο καθήκον είναι απλώς υποσμηναγός της RAF, της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Βάπτιση

Τα μωρά των βασιλικών οικογενειών παραδοσιακά βαπτίζονται συνήθως αρκετές μέρες ή εβδομάδες μετά τη γέννησή τους. Υπάρχουν μάλιστα πολύ λίγα μέρη όπου μπορεί να γίνει η τελετή. Η Βασίλισσα Ελισάβετ βαπτίστηκε στο παρεκκλήσι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ. Ο γιος της Κάρολος και ο εγγονός της Γουίλιαμ βαπτίστηκαν και οι δύο στην Αίθουσα Μουσικής των Ανακτόρων.

Καβαλέτο εναντίον twitter

Δεν θα μπορούσε να υπάρχει πιο γραφικός τρόπος για την ανακοίνωση της γέννησης του νέου μέλους της βασιλικής οικογένειας: ο τελάλης οδηγεί από το μαιευτήριο στο Μπάκιγχαμ μεταφέροντας ένα κομμάτι χαρτί όπου αναγράφεται το φύλο του παιδιού, τα βάρος και η ώρα γέννησής του. Στη συνέχεια, το ενημερωτικό δελτίο τοποθετείται σε ένα ξύλινο καβαλέτο στο προαύλιο των Ανακτόρων. Τον παλιό καλό καιρό, η είδηση μεταδιδόταν από το ραδιόφωνο. Σήμερα, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με νταντά ή χωρίς;

Ο Γουίλιαμ και η Κέιτ δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως εάν σκοπεύουν να προσλάβουν νταντά, η οποία θα τους βοηθήσει να μεγαλώσουν το παιδί τους. Ειδικοί ωστόσο εκτιμούν ότι θα αναλάβουν περισσότερες ευθύνες από ό,τι οι προηγούμενες γενιές βασιλιάδων, καθώς επίσης ότι σημαντικό ρόλο θα αναλάβουν οι γονείς της Κέιτ. Οι νταντάδες είχαν ανέκαθεν κεντρικό ρόλο στην ανατροφή των βασιλικών μωρών. Ο Κάρολος είχε πολύ στενές σχέσεις με τις γκουβερνάντες του, και οι γιοι του επίσης.

Καλωσόρισμα με κανονιές

Κάποια πράγματα αποτελούν σταθερές αξίες. Με κανονιοβολισμούς, λοιπόν, από τον Πύργο του Λονδίνου και από το Γκριν Παρκ, κοντά στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, καλωσορίζουν το μωρό στη νέα του ζωή, όπως ακριβώς συνέβη όταν γεννήθηκαν οι πρόγονοί του. Καθώς το μωρό γεννήθηκε καθημερινή, ο χαιρετισμός θα ακουστεί εντός έξι ωρών. Εάν γεννιόταν Σαββατοκύριακο – σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας –, ο χαιρετισμός θα απευθυνόταν Δευτέρα.