Νέα στοιχεία για τη δράση του Μαριάν Κόλα και της συμμορίας του και τη δυνατότητα του ταχύτατου ανεφοδιασμού του οπλισμού τους σε Καλάσνικοφ αποκαλύπτει η βαλλιστική συγκριτική εξέταση.

Στο σημείο της μάχης που δόθηκε με τους άνδρες της ΕΚΑΜ στη Βροσίνα Ιωαννίνων περισυνελέγησαν έξι κάλυκες που προέρχονταν από το Καλάσνικοφ του κακοποιού.

Από τις εξετάσεις προέκυψε ότι το ίδιο όπλο χρησιμοποιήθηκε στις ένοπλες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών μπλόκων στη Βοιωτία, στη διασταύρωση του Παλαιού Λεβέντη στις 16 Ιουνίου και στον κόμβο της Αγγέλης στις 5 Ιουλίου. Επιπλέον έξι κάλυκες από το ίδιο όπλο βρέθηκαν σε κλεμμένο αυτοκίνητο, το οποίο εγκατέλειψαν λίγο αργότερα οι δραπέτες στη Φιλιππιάδα Πρεβέζης.

Με το συγκεκριμένο όπλο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, έκανε τις τελευταίες επιθέσεις του για να ξεφύγει από τα μπλόκα των αστυνομικών. Στις προηγούμενες ένοπλες αιματηρές επιθέσεις στα Ισθμια Κορινθίας, όπου δολοφονήθηκε η 25χρονη, και στις φονική επίθεση στο Δίστομο όπου δολοφονήθηκε ο 37χρονος αστυνομικός, στις οποίες φαίνεται ότι μετείχαν ο Κόλα και η ομάδα του, οι δράστες χρησιμοποίησαν άλλο οπλισμό όπως όλα δείχνουν.

ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΟΙ. Τα νέα στοιχεία ενισχύουν την πεποίθηση των ανώτατων αξιωματικών ότι υπήρχε δίκτυο υποστήριξης των δραπετών, που τους παρείχε οπλισμό ακόμα και καταφύγιο για τη διαμονή τους.

Ιδιαίτερα κρίσιμο στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην υποστηρικτική ομάδα αποτελεί το κινητό τηλέφωνο του Κόλα, το οποίο βρέθηκε αποσυναρμολογημένο στο σημείο όπου δόθηκε η μάχη. Ο «επαγγελματίας» κακοποιός βέβαια φρόντιζε να βγάζει την μπαταρία και την κάρτα SIM ώστε να μη δίνει σήμα εντοπισμού. Ωστόσο εκτιμάται ότι θα υπήρξαν φορές που το χρησιμοποιούσε για να συνομιλεί με συνεργούς του.

Στον σάκο που βρέθηκε στο σημείο της συμπλοκής υπήρχαν και άλλα εφόδια όπως τάπερ με φρεσκομαγειρεμένο φαγητό.

Ως τη μεγαλύτερη επιχείρηση σύλληψης δραπετών σε βάθος χρόνου και σε αριθμό προσωπικού που έχει διεξαχθεί στη χώρα τη χαρακτήρισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, ήδη κρατάει τέσσερις μήνες στους ορεινούς όγκους της χώρας, σε δύσβατες περιοχές και από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα απασχολούνται αποκλειστικά από 580 έως 750 άτομα.

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. συνεχάρη χθες τους αστυνομικούς που μετέχουν στην πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, όπως τη χαρακτήρισε, επιχείρηση και πρόσθεσε ότι το είδος και η βαρύτητα του οπλισμού των δραστών είναι ενδεικτικά της ιδιαίτερα αυξημένης επικινδυνότητάς τους.

Ωστόσο, σε ερώτηση δημοσιογράφων αν έχουν γίνει λάθη από την πλευρά των διωκτικών Αρχών απάντησε: «Ουδέν σχόλιον».

Πώς διέφυγε ο Κούπα

Οπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα ευρήματα, πρώτα ο Κόλα άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών. Ο Κούπα που ακολουθούσε από πίσω πέταξε το αλεξίσφαιρο γιλέκο που φορούσε – έχει κλαπεί και αυτό κατά την αιματηρή συμπλοκή στο Δίστομο – και πυροβολώντας με το Καλάσνικοφ άνοιξε δρόμο διαφυγής