«Δικαιοσύνη! Δικαιοσύνη!». Η μοναδική παραλλαγή του συνθήματος που ήχησε εκατοντάδες φορές σε εκατοντάδες πόλεις των ΗΠΑ το απόγευμα του Σαββάτου ήταν «Δικαιοσύνη για όλους!». Μία εβδομάδα μετά την αθώωση του Τζορτζ Ζίμερμαν για τον θανάσιμο πυροβολισμό του 17χρονου Αφροαμερικανού Τρέιβον Μάρτιν, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ένωσαν ξανά τις φωνές τους προκειμένου να ακουστεί και η δική τους άποψη στον μεγάλο διάλογο περί ρατσισμού που άνοιξε η αμφιλεγόμενη απόφαση του δικαστηρίου της Φλόριδας. Σε αντίθεση με τις οργισμένες αντιδράσεις της περασμένης εβδομάδας, οι διαδηλώσεις του Σαββάτου ήταν ειρηνικές –η αφόρητη ζέστη και οι ξαφνικές καταιγίδες ήταν τα μοναδικά παρατράγουδα. Η ειλικρινής παρέμβαση του αμερικανού Προέδρου, λίγες ώρες νωρίτερα, ίσως έπαιξε κάποιον ρόλο. «Ο Τρέιβον Μάρτιν θα μπορούσε να είμαι εγώ πριν από 35 χρόνια», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα έπειτα από ημέρες σιωπής. Ακόμη και έτσι όμως, οι αμερικανικές Αρχές έχουν έναν σοβαρό λόγο να ανησυχούν: τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το ιστορικό «Εχω ένα όνειρο» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τον ερχόμενο μήνα.

Η κλιμακούμενη αγανάκτηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι μαύροι στην Αμερική πρόκειται να φέρει στους δρόμους της Ουάσιγκτον στις 28 Αυγούστου πολύ περισσότερο κόσμο από ό,τι αναμενόταν, υποστηρίζουν ανώτερα στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων στην «Γκάρντιαν». Η αθώωση του 29χρονου νυχτοφύλακα και η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που καλεί το Κογκρέσο να λάβει μέτρα για την προστασία των μαύρων που πέφτουν θύματα διακρίσεων σε κάποιες πολιτείες του Νότου, έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Ο νέος διάλογος που έχει ανοίξει σχετικά με τον έμμεσο τρόπο με τον οποίο εκφράζονται οι φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ του Μπαράκ Ομπάμα αλλά και η αναζωπύρωση του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα δίνουν άλλο νόημα στο «Ονειρο» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

«Ο θάνατος του γιου μου πρέπει να φέρει αλλαγές στην κοινωνία μας και να συμβάλει στην κατάργηση των νόμων που επιτρέπουν να σκοτώσεις κάποιον μόνο και μόνο επειδή θεωρείται ύποπτος», δήλωσε από την πρώτη γραμμή της πορείας στο Μαϊάμι ο πατέρας του Τρέιβον Μάρτιν. «Οταν είδα τον Τρέιβον στο φέρετρο, του ορκίστηκα να εξαντλήσω όλη μου την ενέργεια για να αποδοθεί Δικαιοσύνη», φώναξε απευθυνόμενος σε δεκάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μαϊάμι. Στις Δυτικές Ακτές, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Σιάτλ, του Πόρτλαντ και του Σαν Φρανσίσκο, καθώς επίσης και στο Λος Αντζελες και το Οκλαντ –δύο πόλεις οι οποίες πρωτοστάτησαν στις βίαιες διαδηλώσεις αμέσως μετά την ετυμηγορία. Αθρόα ήταν η συμμετοχή και σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Ατλάντα, Σικάγο και άλλες, συνολικά περισσότερες από 100 πόλεις, όπου διοργανώθηκαν κινητοποιήσεις έξω από τα ομοσπονδιακά δικαστήρια.

Οι εορτασμοί για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ωστόσο αναμένεται να είναι ακόμη πιο στοχευμένοι. Πολλοί πιστεύουν ότι η υπόθεση Ζίμερμαν απέδειξε πόσο μακριά είναι οι ΗΠΑ από την υλοποίηση του «Ονείρου» όπως αρθρώθηκε από τον Κινγκ στα σκαλιά του Λίνκολν Μεμόριαλ, στην Ουάσιγκτον, το 1963. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του CCN/ORC, περίπου οι μισοί Αμερικανοί δεν πιστεύουν ότι το όραμα του Κινγκ έχει πραγματωθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η άποψη αυτή παρέμεινε αμετάβλητη καθόλη τη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα.

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Ο ίδιος, έπειτα από μία ταραχώδη εβδομάδα κατά την οποία προτίμησε να μη σχολιάσει σε βάθος την ετυμηγορία για τον Ζίμερμαν, ξάφνιασε την Παρασκευή υιοθετώντας έναν πιο προσωπικό τόνο με την απροειδοποίητη εμφάνισή του στον Λευκό Οίκο. «Οταν πυροβολήθηκε ο Τρέιβον Μάρτιν, είχα πει ότι θα μπορούσε να είναι γιος μου. Ενας άλλος τρόπος για να πω το ίδιο πράγμα, είναι ότι θα μπορούσε να είμαι εγώ πριν από 35 χρόνια», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι η «αφροαμερικανική κοινότητα παρακολουθεί την υπόθεση μέσα από τις εμπειρίες της και μια ιστορία που δεν εξαφανίζεται». «Είναι ελάχιστοι οι Αφροαμερικανοί που δεν έχουν αισθανθεί τους φύλακες να τους ακολουθούν ενόσω κάνουν τα ψώνια τους. Μου έχει συμβεί και εμένα», πρόσθεσε. Αφότου εξήρε την ψυχραιμία με την οποία η οικογένεια Μάρτιν αντιμετώπισε τη δικαστική απόφαση, ο Ομπάμα ζήτησε αναθεώρηση της νομοθεσίας για την αυτοάμυνα στις ΗΠΑ.