Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας για τον ιό του Δυτικού Νείλου, όπως επισημάνθηκε σε νέα ευρεία σύσκεψη την οποία συγκάλεσε η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η πρόεδρος και ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Τζένη Κρεμαστινού και Θεόδωρος Παπαδημητρίου αντίστοιχα, η εκπρόσωπος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Μαργαρίτα Μπέμπη και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες επισήμαναν ότι βρίσκονται σε επαγρύπνηση με σκοπό τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, υπογραμμίζοντας ότι η επιδημιολογική επιτήρηση, το συστηματικό και έγκαιρο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και η ενημέρωση του κοινού για την προστασία από τα κουνούπια, αποτελούν αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου.

Εξαιρετική σημασία έχουν τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, τα οποία περιλαμβάνουν τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα -ειδικότερα σε δραστηριότητες κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες- την εφαρμογή σητών, κουνουπιέρων κ.λπ., αλλά και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κ.λπ.).

Συστήνεται η αποφυγή του ποτίσματος των φυτών και του γρασιδιού κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, όταν τα κουνούπια είναι περισσότερο δραστήρια.

Εως σήμερα έχουν καταγραφεί τρία κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου και συγκεκριμένα δύο στην Ανατολική Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το, ΚΕΕΛΠΝΟ ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταφέρεται από τα πτηνά και μεταδίδεται στον άνθρωπο και στα ζώα μέσω του τσιμπήματος των κοινών κουνουπιών. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται συνήθως σε ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.