Η απόσταση από τον πάγκο έως το γήπεδο πολλές φορές είναι πολύ μικρότερη από όσο δείχνει. Οι ιστορίες με τεχνικούς που παίρνουν τους αγαπημένους τους ποδοσφαιριστές στις ομάδες που αναλαμβάνουν συνήθως έχουν ευτυχές τέλος, άλλες φορές πάλι οι οπαδοί δεν πολυσυμπαθούν τέτοιες συνεργασίες.

Οι προπονητές εμπιστεύονται συνήθως τους ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν καλά, ιδιαίτερα όταν έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν μαζί τους. Κάτι που συνήθως συμβαίνει σε όλες τις δουλειές. Ο επικεφαλής, παίρνει δικά του άτομα, τα οποία εμπιστεύεται.Και η πρόσφατη επιθυμία του Πεπ Γκουαρντιόλα να φέρει στην Μπάγερν Μονάχου τον Τιάγκο Αλκάνταρα, έναν ποδοσφαιριστή που γνωρίζει από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, δείχνει ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο σκέπτονται οι προπονητές. Η διοίκηση της Μπάγερν, όπως είναι γνωστό, ικανοποίησε το αίτημα του Γκουαρντιόλα και ο 22χρονος μέσος, από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ισπανικού ποδοσφαίρου, μετακόμισε στο Μόναχο.

Φυσικά και δεν είναι η πρώτη φορά που ένας προπονητής επιλέγει κάποιον ποδοσφαιριστή που γνωρίζει καλά. Στο παρελθόν συναντάμε κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που ακολουθούν τους προπονητές σε άλλη ομάδα.

Για να πάρουμε πιο πρόσφατες περιπτώσεις.

ΕΝΡΙΚΕ – ΚΡΚΙΤΣ. Ο Λουίς Ενρίκε είναι ένας προπονητής που εργάστηκε αρκετά χρόνια στη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα. Οταν το 2011 δοκίμασε την τύχη του ως πρώτος προπονητής στη Ρόμα επέλεξε τον Μπόγιαν Κρκιτς, έναν ποδοσφαιριστή που γνώριζε από την Μπαρτσελόνα. Ο νεαρός παίκτης θα έπαιρνε 1,6 εκατ. ευρώ για καθένα από τα δύο χρόνια συμβολαίου και αν η Ρόμα ήθελε να τον κρατήσει στη συνέχεια έπρεπε να δώσει στην Μπαρτσελόνα 28 εκατ. ευρώ. Τελικά, έφυγαν από τη Ρόμα τόσο ο Λουίς Ενρίκε όσο και ο Κρκιτς. Ο ισπανός τεχνικός έμεινε χωρίς δουλειά για έναν χρόνο και πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τη Θέλτα. Ηδη επέλεξε έναν επίσης παίκτη των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα, τον Ραφίνια Αλκάνταρα, αδελφό του Τιάγκο.

ΡΟΤΖΕΡΣ – ΑΛΕΝ. Από τις πρώτες μεταγραφές που έκανε ο Μπρένταν Ρότζερς στη Λίβερπουλ μετά τη θητεία του στη Σουόνσι ήταν ο 24χρονος Τζο Αλεν, ο οποίος ήταν από τους παίκτες-κλειδιά της ουαλικής ομάδας στη μεσαία γραμμή. Ο Αλεν είχε πολύ καλές εμφανίσεις με τη φανέλα της Λίβερπουλ, αλλά έχασε το τελευταίο δίμηνο της σεζόν λόγω τραυματισμού.

ΑΝΤΣΕΛΟΤΙ – ΚΑΚΑ. Υπάρχουν επίσης ποδοσφαιριστές που αποδίδουν στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους με έναν συγκεκριμένο προπονητή. Θυμηθείτε τις σπουδαίες εμφανίσεις του Βραζιλιάνου Κακά με τη φανέλα της Μίλαν, όταν στον πάγκο της ιταλικής ομάδας ήταν ο Κάρλο Αντσελότι. Στη Ρεάλ ο Κακά αντιμετώπισε έναν τραυματισμό, «χάθηκε» στη συνέχεια και κάθε καλοκαίρι ο ισπανικός Τύπος ανέφερε σενάρια παραχώρησής του. Η έλευση του Αντσελότι στη Ρεάλ δημιουργεί ελπίδες για την αναγέννηση του βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή.

ΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ. Ο Αρσέν Βενγκέρ έφερε αρκετούς Γάλλους στην Αρσεναλ, ενώ πριν από μερικά χρόνια ο Ράφα Μπενίτεθ γέμισε Ισπανούς το ρόστερ της Λίβερπουλ. Πολλοί από αυτούς τους ποδοσφαιριστές έκαναν σπουδαία καριέρα και βοήθησαν τις ομάδες τους να κατακτήσουν τίτλους, άλλοι απλώς πέρασαν και δεν ακούμπησαν.

Η έκρηξη της αγοράς το 1995 με την υπόθεση Μπόσμαν βοήθησε τους προπονητές να κινηθούν στον χώρο που γνώριζαν καλά. Ο Αρσέν Βενγκέρ είχε φέρει στην Αρσεναλ γάλλους ποδοσφαιριστές όπως ο Ρομπέρ Πιρές και ο μεγάλος Τιερί Ανρί. Η Αρσεναλ κατέκτησε τίτλους με αυτούς τους παίκτες.

Το 2004 ο Ισπανός Ράφα Μπενίτεθ υπέγραψε στη Λίβερπουλ. Ηταν η περίοδος που το Ανφιλντ γέμισε ποδοσφαιριστές από το ισπανικό πρωτάθλημα. Κάποιοι έκαναν σπουδαία καριέρα με τη φανέλα της Λίβερπουλ και τη βοήθησαν να κατακτήσει, το 2005, το Τσάμπιονς Λιγκ, στον αξέχαστο τελικό με τη Μίλαν στην Κωνσταντινούπολη. Θυμίζουμε: Τσάμπι Αλόνσο, Λουίς Γκαρσία. Αλλοι σημαντικοί παίκτες που ήρθαν από την Ισπανία ήταν οι Φερνάντο Τόρες και Πέπε Ρέινα.

Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΝΤΟΥΣΚΟ. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ένας από τους προπονητές που πολλές φορές δείχνει να εμπιστεύεται κάποιους ποδοσφαιριστές και τους φέρνει στις ομάδες που εργάζεται, μιλώντας στα «ΝΕΑ» για το θέμα είπε: «Ο βασικός λόγος που ένας προπονητής επιθυμεί να έχει κάποιον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή στη νέα ομάδα του είναι ότι τον γνωρίζει καλά. Οταν έχεις με έναν παίκτη μια συνεργασία και εμπιστεύεσαι την αξία του, όταν τον έχεις ζήσει σε μία ομάδα και ξέρεις τον τρόπο που δουλεύει και που φέρεται, αισθάνεσαι κι εσύ, σαν προπονητής, μια σιγουριά. Ξέρεις ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό που του ζητάς, ξέρεις πώς είναι ο χαρακτήρας του, κυρίως ότι δεν δημιουργεί προβλήματα, και αυτό σε κάνει να θες να συνεχίσεις τη δουλειά μαζί του και στην επόμενη ομάδα που πας. Αν τα καταφέρεις και μπορέσεις και τον πάρεις τότε αισθάνεσαι και ως προπονητής καλά, ξέροντας ότι δεν θα έχεις διάφορα προβλήματα και κυρίως αγωνιστικά».