Λάτρης της Ιστορίας. Ιδιαίτερα της περιόδου του Εμφυλίου την οποία παίζει στα δάχτυλα. Ο Βαγγέλης «καπετάνιος» Διαμαντόπουλος δεν είναι απλώς ένας ακόμη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο μοναδικός αριστερός βουλευτής στον Νομό Καστοριάς μετά τον Ανδρέα Τζήμα, καπετάνιο του ΕΛΑΣ και σύντροφο του Αρη Βελουχιώτη. Είναι φανερό ότι ο κ. Διαμαντόπουλος αισθάνεται βαριά τη σκιά της Ιστορίας στους ώμους του…

Από μια άποψη, όμως, ίσως είναι και ο πιο «εναρμονισμένος» βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο δόγμα της Κουμουνδούρου «ΣΥΡΙΖΑ όπως ΕΑΜ».

Τεχνικός του ΟΤΕ, όπου, όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος, μπήκε έπειτα από διαγωνισμό. Λατρεύει το ποδήλατο και από ένα παιχνίδι της τύχης ένιωσε άβολα όταν του έτυχε μια Μερσεντές Ε180 στην κλήρωση για τα αυτοκίνητα των βουλευτών. Δεν τη δέχτηκε. Πήρε ένα Volvo 1600. Κυκλοφορεί με ένα μαντίλι τύπου ιντιφάντα ενώ επέβαινε στο «Free Gaza» μαζί με έλληνες και ξένους ακτιβιστές. Δεν ανήκει σε καμία τάση ούτε συνιστώσα.

Μετά τα «γουναράδικα», που έφεραν την ατμόσφαιρα του Εμφυλίου στη Βουλή, η βουλευτής της ΝΔ από τον ίδιο νομό Μαρία Αντωνίου επιτέθηκε στον συνάδελφό της προτρέποντάς τον να μην μπλέκει τα πολιτικά με τον κλάδο των γουναράδων, που υφίσταται κι αυτός την κρίση. Η επίθεση προκάλεσε νέες δηλώσεις από την πλευρά του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, ο οποίος κατηγόρησε τη συνάδελφό του «για παραχάραξη της Ιστορίας».

Πριν από τη φράση «ραντεβού στα γουναράδικα» είχε γίνει διάσημος και για άλλες ατάκες. Η σημαντικότερη ήταν όταν αυτοπροσδιορίστηκε «πρώτα αναρχικός» και έπειτα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δηλώσεις του περί αναρχισμού την περίοδο που γίνονταν αστυνομικές επιχειρήσεις για την εκκένωση κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας από καταληψίες προκάλεσαν πολλαπλά εγκεφαλικά στην Κουμουνδούρου. Τότε είχε χαρακτηρίσει τη Βίλα Αμαλία και τις άλλες «βίλες» ως δομές αλληλεγγύης και κέντρα πολιτισμού.

Οταν ξεκίνησε η αντεπίθεση της ΝΔ με επίκεντρο τη βία και τη σχέση της με την Αριστερά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει τον δικό του ορισμό της βίας. Είπε λοιπόν: «Η βία δεν έχει σχέση με την Αριστερά. Βία είναι τα μέτρα και τα Μνημόνια. Να μην έχει ρεύμα και φάρμακα. Ανομία είναι ο λαός της Αθήνας να μην μπορεί να κατέβει στη θάλασσα να κάνει μπάνιο γιατί η παραλία είναι κλεισμένη από κέντρα διασκέδασης. Βία είναι η Ρικομέξ και το «Σάμινα».