«Η δική μας ερμηνεία του νόμου είναι διαφορετική», δήλωσε την Παρασκευή η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μερκελ, αναφερόμενη στο ελληνικό αίτημα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο πριν από τις θερινές διακοπές της, η Ανγκελα Μέρκελ διευκρίνισε ακόμη ότι «αυτό δεν αλλάζει, παρά τις πρόσφατες αξιώσεις» της ελληνικής πλευράς.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η γερμανίδα Καγκελάριος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ζήτημα «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

«Εχω πει επανειλημμένα ότι δεν βλέπω κούρεμα χρέους για την Ελλάδα», τόνισε και προσέθεσε: «Η συζήτηση αυτή θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει "μαζική ανασφάλεια" στους επενδυτές της ευρωζώνης και θα μπορούσαν να τεθούν υπό αμφισβήτηση όσα έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια».

«Οι αποκαλύψεις της NSA έχουν πλήξει τις σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας»

Στη συνέντευξη Τύπου της γερμανίδας Καγκελαρίου, πάντως, κυριάρχησαν οι ερωτήσεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις πολιτών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και το κατά πόσο υπήρξε συνεργασία του Βερολίνου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Αναφερόμενη στις καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ευρωπαϊκών κρατών, η Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι αυτές έχουν πλήξει τις σχέσεις του Βερολίνου με την Ουάσιγκτον.

«Η Γερμανία δεν είναι αστυνομικό κράτος. Η Γερμανία είναι μια χώρα ελευθερίας», δήλωσε η κυρία Μέρκελ προσπαθώντας να εμποδίσει το σκάνδαλο να εξελιχθεί σε ζήτημα που θα μπορούσε να επηρεάσει την προσπάθειά της να κερδίσει τις εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Η Καγκελάριος δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με τις καταγγελίες ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν τις επικοινωνίες στην Ευρώπη σε μαζική κλίμακα.

«Μια φιλία βασίζεται στην εμπιστοσύνη και, σε αυτή την περίπτωση, η εμπιστοσύνη έχει τρωθεί», επισήμανε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι η υπόθεση απειλεί τις σχέσεις της Γερμανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ως σήμερα, οι καταγγελίες αυτές δεν μοιάζουν να επηρεάζουν το ευρύ προβάδισμα που δίνουν στην Μέρκελ και την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) οι δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών.

Ομως κυβερνητικά στελέχη ανησυχούν ότι η δημοσίευση νέων αποκαλύψεων μπορεί να πλήξει την προσπάθεια της Καγκελαρίου να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Infratest dimap, τα δύο τρίτα των γερμανών εκλογέων είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που η κυβέρνηση έχει χειριστεί το θέμα.

Η δημοσίευση της έρευνας αυτής ακολουθεί τις αποκαλύψεις που διέρρευσαν από τον Εντουαρντ Σνόουντεν, τον αμερικανό πρώην συνεργάτη της NSA, ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν μαζικά τις επικοινωνίες συμμαχικών κυβερνήσεων και πολιτών μέσω του λεγόμενου προγράμματος PRISM.

«Ο γερμανικός νόμος ισχύει στο γερμανικό έδαφος», επέμεινε η Μέρκελ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Η Καγκελάριος είπε ότι έρευνα που διεξάγεται σχετικά με τις καταγγελίες από διάφορους κρατικούς θεσμούς στη Γερμανία επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στο εάν και κατά πόσον παραβιάστηκε η γερμανική νομοθεσία από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Μέρκελ, πάντως, αναγνώρισε ότι η έρευνα σχετικά με την δραστηριότητα των υπηρεσιών κατασκοπείας των ΗΠΑ στη Γερμανία θα διαρκέσει ένα ορισμένο διάστημα. «Το έργο αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί», είπε. «Συνεχίζεται».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από