Από το Ιδρυτικό Συνέδριο, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε σε τρία σημεία και έχασε σε άλλα τόσα.

Είναι αναμφίβολο ότι απέκτησε απευθείας σχέση με ένα μεγαλύτερο ακροατήριο –το Συνέδριο -, από το οποίο τελικά εξελέγη. Η εκλογή απευθείας από το Συνέδριο τοποθετεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έξω και πάνω απ’ όλα τα όργανα και τα άλλα στελέχη του κόμματος και –σύμφωνα με στέλεχος της μειοψηφίας που ήθελε την εκλογή προέδρου από την Κεντρική Επιτροπή –του δίνει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Επίσης κερδισμένος εξήλθε ο κ. Τσίπρας σε ό,τι αφορά την παγίωση της ηγετικής θέσης στο εσωτερικό της πλειοψηφίας, στην οποία συνυπάρχουν ετερόκλητες δυνάμεις.

Κέρδη μετράει ακόμη και στο ζήτημα των συνιστωσών γιατί, παρά την παράμετρο του «εύλογου χρόνου», κατά γενική εκτίμηση έχει δρομολογηθεί η διάλυσή τους.

Εκτός από κέρδη όμως, ο Αλέξης Τσίπρας εξήλθε και με ζημιές από τη διαδικασία του Συνεδρίου. Η σημαντικότερη εξ αυτών είναι ο αιφνιδιασμός από το αυξημένο ποσοστό της Αριστερής Πλατφόρμας, που κατέγραψε περισσότερο από 30%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κουμουνδούρου, δύο εβδομάδες πριν από το Συνέδριο επικρατούσε η εκτίμηση πως ο Λαφαζάνης «θα πέσει κάτω από το ποσοστό της Συνδιάσκεψης».

Ετσι κι αλλιώς, γύρω από τον «στρατηγό» της πρότασης για μονομερή διαγραφή του χρέους κ. Λαφαζάνη, στοιχίζονται μάλλον δυνάμεις με μικρή επιρροή: οι τροτσκιστές του Αντώνη Νταβανέλλου, ο Γιάννης Θεωνάς της ΚΕΔΑ, ο Πάνος Κοσμάς (από τη διάσπαση του Κόκκινου), ο Γιώργος Σαπουνάς (ΑΠΟ) και μια μικρή τάση του Συνασπισμού, η Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση των Γ. Χελάκη, Β. Πιλάλη. Ο «στρατός των ατάκτων» όμως, έντονα συσπειρωμένος από τη στάση του κ. Τσίπρα να ζητήσει τα πάντα, κατάφερε να αποκτήσει το τρία μπροστά στον τελικό συσχετισμό, γεγονός που δεν πίστευαν ούτε κάποια στελέχη του Ρεύματος.

Τα λευκά

«Γρατσουνισμένος» βγήκε ο πρόεδρος από τα πάνω από 600 λευκά ψηφοδέλτια που έλαβε στο πρόσωπό του. Οχι γιατί το 74,07% είναι μικρό ποσοστό αλλά γιατί, όπως έλεγε έμπειρο στέλεχος της Κουμουνδούρου, «εάν υπήρχε διάθεση συνεννόησης, θα είχε βγει ομόφωνα από την Κεντρική Επιτροπή».

Το τελεσίγραφο

Στα «μείον» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ η εμμονή του στον τρόπο εκλογής των οργάνων, όταν έβαλε σε ψηφοφορία το ζήτημα «διαλέξτε αν θέλετε ενιαίο ή διαφορετικά ψηφοδέλτια», γεγονός που τον έφερε απέναντι σε όσους επιθυμούσαν να δοθεί ένα «μήνυμα ενότητας» και όχι τελεσίγραφα.