Θηλασμός

Είμαι έγκυος στο πρώτο μου παιδί και επιθυμώ να το θηλάσω. Η μητέρα μου προσπαθεί να με πείσει ότι ο θηλασμός είναι αφύσικος και κοπιαστικός και να δώσω ξένο γάλα στο μωρό.

Η μητέρα σας προβάλλει πάνω σας τη δική της αμφιθυμία για τον θηλασμό, γι’ αυτό προσπαθήστε να την αγνοήσετε και να υπακούσετε στη δική σας επιθυμία. Τα οργανικά οφέλη του θηλασμού για το μωρό σας είναι ανεκτίμητα: προφύλαξη από ιώσεις, αλλεργίες, λοιμώξεις, ίκτερο, κολικούς, παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο, καρκίνο, καρδιοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ. Αλλά και για εσάς: η αίσθηση επάρκειας και άνευ όρων προσφοράς στο μωρό σας, η προστασία από τον καρκίνο του μαστού ή του ενδομητρίου, από την οστεοπόρωση, από μια σύντομη νέα εγκυμοσύνη και η ταχύτερη απώλεια του βάρους σας είναι σημαντικές. Ο θηλασμός είναι μια συναισθηματική ανταλλαγή ανάμεσα στη μητέρα και στο βρέφος και αποτελεί μια σημαντικότατη βάση του μετέπειτα ιερού αυτού δεσμού. Μάλιστα, η άμεση τοποθέτηση του νεογνού στο στήθος σας προκειμένου να αρχίσει ο θηλασμός το πρώτο ημίωρο μετά τον τοκετό είναι ό,τι καλύτερο για εσάς και το μωρό σας.

Η μετακόμιση και η ψυχολογία του παιδιού

Ο γιος μας είναι 8 ετών και μέσα στο καλοκαίρι θα μετακομίσουμε λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε. Πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η προσαρμογή του και πώς μπορούμε να την υποστηρίξουμε;

Η αλλαγή του σπιτιού αποτελεί στρεσογόνο γεγονός για ένα μικρό παιδί και παίρνει τη μορφή μιας συμβολικής αλλά και πραγματικής απώλειας. Το βίωμα αυτό μπορεί να επιβαρύνεται και από ένα κλίμα γενικότερης ανασφάλειας που ενδεχομένως χαρακτηρίζει την ατμόσφαιρα στο σπίτι σας και τις δικές σας συναισθηματικές αντιδράσεις λόγω των οικονομικών δυσκολιών που βιώνετε. Πρόκειται για έναν σημαντικό αποχωρισμό από μια μέχρι πρότινος σταθερότητα στη ζωή του παιδιού, ο οποίος προσωρινά απειλεί την ασφάλεια που νιώθει. Ο αποχωρισμός από το δωμάτιό του, τους φίλους της γειτονιάς, τον οικείο χώρο του σπιτιού, τις προβλέψιμες κινήσεις και τελετουργίες μέσα στον χώρο, όλα αυτά το παιδί νιώθει ότι τα «χάνει για πάντα». Κατά τις πρώτες εβδομάδες διαμονής στο νέο σπίτι είναι συχνές οι εκδηλώσεις ανασφάλειας, φόβων (φόβος για το σκοτάδι ή φόβος να είναι μόνο του), οι εφιάλτες, η άρνηση να πάει σχολείο, η υπερδιέγερση, η επιθετικότητα, η προσκόλληση στους γονείς, οι διαρκείς αναμνήσεις του προηγούμενου σπιτιού και η νοσταλγία. Πρόκειται για απολύτως φυσιολογικές αντιδράσεις, οι οποίες θα εκλείψουν όσο εσείς οι γονείς διατηρήσετε την πίστη σας στην ικανότητα του παιδιού σας να προσαρμοστεί στο νέο σπίτι. Προσπαθήστε αρχικά να αποδεχθείτε την αλλαγή αυτή ως μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα και όχι ως απώλεια, και αυτό στη συνέχεια θα το περάσετε και στο παιδί. Προετοιμάστε τον γιο σας για τις πρακτικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν λόγω μετακόμισης και διατηρήστε μια σταθερή οικογενειακή ρουτίνα (προγραμματισμό αλλά και ποιότητα στην καθημερινότητα), η οποία θα αντισταθμίσει την εγγενή ανασφάλεια που θα του δημιουργήσει η μετακόμιση. Θυμηθείτε πόσο σημαντικό είναι να ενισχύετε το παιδί σας κάθε στιγμή που νιώθει καλά και ασφαλές στο νέο σπίτι. Η προσαρμογή αυτή θα το βοηθήσει άλλωστε να αποκτήσει σταδιακά την αυτοπεποίθηση και την αυτονομία που δικαιούται να έχει στην ενήλικη ζωή του.

Απουσία οργασμού

Ενώ απολαμβάνω το σεξ, δεν έχω ποτέ οργασμό. Είμαι ήδη 30 ετών και αναρωτιέμαι αν αυτό θεραπεύεται.

Η έντονη σεξουαλική διέγερση κατά τη σεξουαλική πράξη και η μετέπειτα αναστολή του οργασμού είναι κάτι που βασανίζει πολλές γυναίκες σήμερα. Προσπαθήστε κατ’ αρχήν να συμμετέχετε στη σεξουαλική πράξη με τον τρόπο που εσείς επιθυμείτε και χρησιμοποιήστε τις φαντασιώσεις που διεγείρουν εσάς, χωρίς να υποτάσσεστε στις επιθυμίες του συντρόφου σας. Πάρτε, με λίγα λόγια, τον έλεγχο στα χέρια σας. Μην έχετε άγχος για το αν θα τα καταφέρετε ή όχι. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να νιώσει τη διαδικασία της επαφής χωρίς προσδοκίες «επίδοσης». Μιλάτε συστηματικά με τον σύντροφό σας εκφράζοντας ελεύθερα τις ερωτικές σας επιθυμίες και τα συναισθήματα που έχετε για εκείνον και για τη σχέση σας. Πάνω από όλα, απενοχοποιηθείτε από μια αόρατη αίσθηση ανεπάρκειας και νιώστε ισότιμη στις ερωτικές σας σχέσεις.