Την ένταξη καινοτόμων φαρμάκων, που προορίζονται για την αντιμετώπιση κυρίως σοβαρών ασθενειών, στη θετική λίστα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας έπειτα από δυόμισι χρόνια αναμονής.

Ο ίδιος ωστόσο έθεσε ως αυστηρή προϋπόθεση τη δέσμευση των φαρμακευτικών εταιρειών ότι θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, όπως είναι για παράδειγμα ο επαρκής εφοδιασμός της αγοράς και η καταβολή του claw back –δηλαδή, η επιστροφή χρημάτων στην περίπτωση υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Αναφερόμενος στα φάρμακα ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει και σε νέα μείωση της τιμής των γενοσήμων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), διευκρίνισε πως θα οριστικοποιηθεί ποια φάρμακα θα διατίθενται και μέσω Ιντερνετ, ύστερα από σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Πρόσθεσε ωστόσο ότι δυνατότητα λειτουργίας ηλεκτρονικού φαρμακείου θα έχουν όλοι οι αδειούχοι φαρμακοποιοί.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ πιέζει προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς, απαιτώντας τη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ και από τα σουπερμάρκετ, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την αναβολή της συζήτησης.