«Λίφτινγκ» σε τουλάχιστον πέντε μικρά νοσοκομεία της Αττικής δρομολογεί το υπουργείο Υγείας αποσκοπώντας στην αποσυμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων. «Κλειδί» στο σχέδιο που καταρτίζεται είναι η αλλαγή ρόλου, και κυρίως η εξειδίκευση των νοσηλευτικών μονάδων με χαμηλή πληρότητα, έτσι ώστε να εξυπηρετούν είτε τα ελαφρά περιστατικά είτε βαριά πάσχοντες σε τελικό στάδιο, οι οποίοι έως τώρα στοιβάζονται στους θαλάμους του ΕΣΥ.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έγκριση του τελικού σχεδίου. Αμέσως μετά θα ανάψει το πράσινο φως για την εφαρμογή του. Ο κ. Γεωργιάδης συμπληρώνει ότι σε διάστημα το πολύ δύο μηνών θα έχει ολοκληρωθεί η μετατροπή των πέντε μικρών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου και μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων.

«Είμαστε στη διαδικασία της εκπόνησης του τελικού σχεδίου για την αλλαγή του ρόλου ορισμένων νοσοκομείων. Θέλουμε, από τη μία, να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες φροντίδας στους πολίτες και, από την άλλη, να έχουμε καλύτερη διαχείριση των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν στα «ΝΕΑ» πηγές του υπουργείου, η Πολυκλινική, η Αγία Βαρβάρα, το Σπηλιοπούλειο και το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αλλαγών, ενώ στο… μικροσκόπιο βρίσκεται και το Αμαλία Φλέμινγκ.

Ανάσα. Στόχος, σύμφωνα με τους ειδικούς του χώρου, είναι να δοθεί μια «ανάσα» στα κατά πολύ επιβαρημένα (και λόγω κρίσης) νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος νοσηλείας των ασθενών.

Είναι ενδεικτικό ότι, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του υπουργείου Υγείας, έξι στους δέκα ασθενείς στριμώχνονται σε μόλις 30 νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων τα 12 βρίσκονται στην Αθήνα.

Για παράδειγμα, το Νοσοκομείο Σωτηρία νοσήλευσε σε διάστημα 12 μηνών 48.107 περιστατικά –δηλαδή, το 2,2% του συνόλου των νοσηλειών σε όλη τη χώρα. Και ενώ, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, αποτελεί νοσηλευτική μονάδα αιχμής, καθημερινά φιλοξενεί 40 ασθενείς σε τελικό στάδιο, με τους γιατρούς να περιορίζονται στην παροχή παρηγορητικής φροντίδας.

Εντούτοις, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν πρέπει να αποτελούν «πάρκινγκ» ασθενών που βρίσκονται σε τελικό στάδιο, όπως καρκινοπαθείς, αλλά και ασθενών που έχουν, για παράδειγμα, υποστεί βαρύ εγκεφαλικό, διότι τα περιστατικά αυτά δεν αντιμετωπίζονται με την εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα που έχουν ανάγκη.

Μετακινήσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο που δρομολογεί το υπουργείο Υγείας, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να λάβουν… φύλλα πορείας οι 1.250 εργαζόμενοι του ΕΣΥ (πλην γιατρών), οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν πάγιες ανάγκες σε άλλα νοσοκομεία. Για παράδειγμα, παλαιότερη πρόταση της πρώην διοικήτριας της Β’ Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου και νυν γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας Χριστίνας Παπανικολάου προέβλεπε τη μετακίνηση προσωπικού –κυρίως νοσηλευτών –για την ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σήμερα στο Αττικόν από τις 27 εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν μόλις οι 14 λόγω έλλειψης νοσηλευτών! Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γεωργιάδης συναντάται σήμερα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητήσουν το θέμα της επίσπευσης των μετακινήσεων του προσωπικού στην Υγεία.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Κέντρα Υγείας «αστικού τύπου»

Το σχέδιο του υπουργείου, το οποίο επικεντρώνεται στην αξιοποίηση όλων των δομών Υγείας, περιλαμβάνει και την ίδρυση Κέντρων Υγείας αστικού τύπου, έτσι ώστε να αναπτυχθεί το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Η αναγκαιότητά τους άλλωστε προκύπτει και από τα στοιχεία μιας ακόμη έρευνας που δείχνει ότι το 24% των ασθενών κλείνει ραντεβού στο ΕΣΥ για να εξεταστεί από νοσοκομειακό γιατρό, παρότι δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας ή απλώς και μόνο για μια συνταγογράφηση.