Το καλοκαίρι του 2009 η προηγούμενη γενιά των Νέων Ανδρών, (της ομάδας που παρά τη χθεσινή της ήττα από την Τουρκία δείχνει πως το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ θα είναι λαμπρό), αναζητούσε μέσα από το Ευρωμπάσκετ της Ρόδου τον δρόμο προς την αναγνώριση.

Το αστέρι που έλαμπε σε εκείνη τη διοργάνωση ήταν ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος μπορεί να αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για τους παίκτες του Κώστα Μίσσα. Για τον Γιάννη Παπαπέτρου, τον Λευτέρη Μποχωρίδη, τον Δημήτρη Αγραβάνη, τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, τον Μιχάλη Καμπερίδη, φυσικά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τους υπόλοιπους που αποτελούν την φετινή Εθνική Νέων Ανδρών.

Τρία χρόνια μετά το Ευρωμπάσκετ, ο Κώστας Παπανικολάου έχει δουλέψει σκληρά, είναι εκ των πρωταγωνιστών του Ολυμπιακού στην κατάκτηση των δύο τίτλων της Euroleague, έχει βραβευτεί ως «καλύτερος νέος παίκτης» και εδώ και λίγες ώρες η Μπαρτσελόνα στρώνει χαλί από ευρώ για να τον ντύσει στα χρώματα των Μπλαουγκράνα.

Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ, που απέκτησε χθες τον Τζόι Ντόρσεϊ, έχει χρήματα να ξοδέψει για την ενίσχυση του ρόστερ της. Ειδικά μετά την αποτυχία να πείσει έναν άλλον παίκτη του Ολυμπιακού, τον Βασίλη Σπανούλη, να μετακομίσει στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας.

Υστερα από διαβουλεύσεις αρκετών ημερών η Μπαρτσελόνα έχει ανεβάσει την προσφορά της προς τον Ολυμπιακό στο 1,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσει τον διεθνή φόργουορντ. Ο Παπανικολάου, σύμφωνα με το συμβόλαιο του, το οποίο θα του αποφέρει περί τα 500.000 ευρώ την ερχόμενη σεζόν, είχε NBA buy-out που έληξε την περασμένη Δευτέρα και μένει ελεύθερος το καλοκαίρι του 2014.

Η Μπαρτσελόνα επιθυμεί σφόδρα να τον εντάξει στο ρόστερ της, γεγονός που αποδεικνύεται από την τεράστια προσφορά που κατέθεσε στους δις πρωταθλητές Ευρώπης. Η πρόταση είναι αρκετά δελεαστική, και στον Ολυμπιακό δεν είναι αρνητικοί. Θέλουν όμως μάθουν από την πλευρά του παίκτη ποιες είναι οι προθέσεις του και η επιθυμία μου.

Το ίδιο ακριβώς αναμένει και η Μπαρτσελόνα. Ακόμη και αν ο Ολυμπιακός απαντήσει θετικά, αυτό δεν θα αρκεί στους Καταλανούς. Χρειάζεται η συγκατάθεση του Παπανικολάου και κυρίως η συμφωνία για τη διάρκεια του συμβολαίου και φυσικά για τα ποσά που θα οριστούν για τα ΝΒΑ buy-out. Εν αναμονή της απόφασης του Παπανικολάου, που εικάζεται πως θα βρει από την Μπαρτσελόνα τις διπλάσιες αποδοχές από αυτές που έχει λαμβάνειν για φέτος, ο Ολυμπιακός επεξεργάζεται την επέκταση του συμβολαίου με τον έλληνα διεθνή άσο. Αν ο Παπ αποφασίσει να παραμείνει στο ΣΕΦ, οι αδελφοί Αγγελόπουλοι θέλουν να τον δεσμεύσουν για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, ορίζοντας και εκείνοι με τη σειρά τους μεγαλύτερα NBA buy-out. Από την άλλη μεριά, άπαντες αντιλαμβάνονται ότι 1,5 εκατ. ευρώ δεν είναι προσφορά που μπορεί να αφήσει κάποια ομάδα αδιάφορη και σίγουρα με τα χρήματα που θα έχει να διαχειριστεί θα μπορέσει να καλύψει το κενό αλλά και να ενισχύσει το ρόστερ σε άλλες θέσεις.

ΕΛΠΙΔΕΣ. Το ευχάριστο για το ελληνικό μπάσκετ είναι ότι από το Ταλίν όπου αγωνίζονται οι… επίγονοι του Παπανικολάου, τα μηνύματα είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξα. Η ήττα από την Τουρκία με 72-70 φανέρωσε παλιές κακές ελληνικές νοοτροπίες που φούντωσαν ύστερα από το σερί των 7/7 νικών, έστειλαν την ομάδα του Κώστα Μίσσα στη δεύτερη θέση του ομίλου για να αντιμετωπίσει την Παρασκευή στον προημιτελικό την ισχυρή Ισπανία, όμως η αλήθεια είναι πως το υλικό που υπάρχει διαθέτει εκπληκτικά προσόντα. Στο χέρι των παιδιών είναι αν θα φθάσουν στο επίπεδο του Παπανικολάου, του Σλούκα, του Γιάνκοβιτς, του Παππά και ακόμη πιο ψηλά. Και είναι εντελώς άσχετο με την πορεία τους στο Ευρωμπάσκετ της Εσθονίας.

Εξαιτίας κάποιων κενών διαστημάτων, οι διεθνείς μας επέτρεψαν στην Τουρκία να προηγηθεί με 18-0 στο 7ο λεπτό, κι έτσι έχασαν το ματς ενώ προηγήθηκαν ύστερα από εντυπωσιακό come-back με 54-47.

Ο ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ. Ανάλογη αγωνιστική εικόνα με αυτή των πιτσιρικάδων εμφάνισε αρκετές φορές στο παρελθόν και ο Γιάννης Μπουρούσης, που είχε τα προσόντα για ακόμη μεγαλύτερη καριέρα από αυτή που έχει κάνει. Η τελευταία του ίσως ευκαιρία να κατακτήσει τίτλους είναι στη Ρεάλ Μαδρίτης, της οποίας είναι από χθες παίκτης. Οι πρωταθλητές Ευρώπης τού έδωσαν συμβόλαιο 1+1 με ετήσιες αποδοχές 1 εκατ. ευρώ!

Πρώτη ήττα για την Εθνική Νέων

Εχει τα φόντα να φέρει στην Ελλάδα έναν ακόμη τίτλο, ένα νέο μετάλλιο, αρκεί να μην παρουσιάζει τα κενά διαστήματα και τις επιπόλαιες επιλογές που είχε χθες κόντρα στους Τούρκους.