«Οι νεοναζί είναι ανεπιθύμητοι και στην Καλαμάτα» υπογραμμίζει η αντιφασιστική κίνηση της πόλης, απαντώντας στην προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να οργανώσει πανελλήνιο φεστιβάλ στην Καλαμάτα, στις 3 και 4 Αυγούστου, στην επέτειο δηλαδή της εγκαθίδρυσης της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά. Για αυτόν τον σκοπό, το Σάββατο, διοργανώνεται πανελλήνιο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην Καλαμάτα.

Η αντιφασιστική κίνηση Καλαμάτας καλεί τον δήμο και το Λιμενικό Ταμείο της πόλης να ανακαλέσουν την απόφασή τους για διεξαγωγή του φασιστικού φεστιβάλ, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες δεν θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση του φεστιβάλ μίσους της Χρυσής Αυγής.

Οι διοργανωτές επισημαίνουν: «Με το πρόσχημα της κοινοβουλευτικής παρουσίας της, η ΧΑ προσπαθεί να βρει χώρο να διαδώσει τις ναζιστικές ιδέες της, να καλλιεργήσει το μίσος ενάντια στο διαφορετικό, να αρθρώσει ότι δικτάτορες σαν τον Μεταξά και σαν τον Χίτλερ είναι "παρεξηγημένες προσωπικότητες". Οι χρυσαυγίτες θέλουν να κάνουν φεστιβάλ σε χώρο που τον Μάη του 1934 έπεφταν νεκροί λιμενεργάτες απεργοί.

»Ο λαός όμως ξέρει καλά πως την ίδια ώρα που οι Έλληνες πολεμούσαν τον γερμανό κατακτητή οι πρόγονοι των χρυσαυγιτών ορκίζονταν πίστη και υποταγή στον Χίτλερ συμβάλλοντας στο αιματοκύλισμα του ελληνικού λαού».

Η αντιφασιστική κίνηση Καλαμάτας επισημαίνει: «Απαιτούμε από τις αρχές που χορήγησαν άδεια στο νεοναζιστικό μόρφωμα, προφασιζόμενοι ότι είναι κοινοβουλευτικό κόμμα και δεν μπορούν να αρνηθούν, να ανακαλέσουν την απόφασή τους.

»Όσα λέει (και κάνει) η Χρυσή Αυγή δεν συνιστούν απόψεις, αλλά εκφράσεις μίσους που πλήττουν τον πολιτισμό και τις πανανθρώπινες αξίες. Μπορεί να θεωρηθεί "άποψη" το ότι οι μετανάστες είναι "υπάνθρωποι"; ότι το Ολοκαύτωμα είναι μύθος; ή οι δηλώσεις του Κουκούτση ότι "θα σας λιώσουμε"; Είναι άποψη η φυσική εξόντωση του διαφορετικού; Όχι βέβαια, είναι ανατριχιαστικές εκφράσεις φυλετικού μίσους και μισαλλοδοξίας που πλήττουν ευθέως τον πολιτισμό και τις πανανθρώπινες αξίες.

»Είναι αδιανόητο ο δήμος να ανέχεται την πραγματοποίηση ενός τέτοιου φεστιβάλ. Η ανοχή έναντι του Χίτλερ (που και αυτός με εκλογές ήρθε στην εξουσία) ήταν ολέθρια, οδήγησε στο έγκλημα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, της ναζιστικής θηριωδίας στο Ολοκαύτωμα και σε 600.000 νεκρούς.

»Καμία ανοχή, λοιπόν, στον φασισμό και τον νεοναζισμό. Οι νεοναζί είναι ανεπιθύμητοι στην πόλη μας. Απαιτούμε από το Λιμενικό Ταμείο και το Δήμο Καλαμάτας να ανακαλέσουν την απόφασή τους τώρα. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την πραγματοποίηση του φεστιβάλ μίσους της Χρυσής Αυγής.

»Καλούμε τον λαό της πόλης και του νομού να πάρουν μαζικά μέρος στις αντιφασιστικές εκδηλώσεις».

Η πανελλαδική κινητοποίηση του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στην κεντρική πλατεία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από