Μειώσεις στα γενόσημα – δηλαδή, αντίγραφα – φάρμακα αλλά και ένταξη στην θετική λίστα καινοτόμων σκευασμάτων ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Στο μεταξύ, ένα βήμα πριν το τελικό σχέδιο για την αλλαγή του ρόλου έξι νοσοκομείων της Αττικής βρίσκεται η ηγεσία του Υπουργείου, καθώς το αργότερο σε δύο μήνες θα ξεκινήσει η μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου και κέντρα φροντίδας χρονίων παθήσεων.

Έτσι μοιραία, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να λάβουν….φύλλα πορείας οι δεκάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν πάγιες ανάγκες σε μεγαλύτερα νοσοκομεία – «πυλώνες».

Άλλωστε, σε ό,τι αφορά στο μέτρο της κινητικότητας ο κ. Γεωργιάδης έχει αύριο συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είμαστε στη διαδικασία της εκπονήσεως του τελικού σχεδίου για την αλλαγή του ρόλου ορισμένων νοσοκομείων. Θέλουμε από τη μία να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες φροντίδας στους πολίτες και από την άλλη να έχουμε καλύτερη διαχείριση των πόρων και του ανθρωπίνου δυναμικού», δήλωσε ενδεικτικά ο υπουργός Υγείας.

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για νέες μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων ύψους τουλάχιστον 5%. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στην απόφαση του να προχωρήσει άμεσα στην ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στην θετική λίστα.

Όμως, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι τα καινοτόμα φάρμακα θα τιμολογούνται και θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία υπό την προϋπόθεση ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες τηρούν όλες τις δεσμεύσεις τους – όπως είναι για παράδειγμα ο επαρκής εφοδιασμός της αγοράς και η καταβολή του clawback – δηλαδή, η επιστροφή χρημάτων στην περίπτωση υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην απελευθέρωση της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ πιέζει προς την κατεύθυνση αυτή με αποτέλεσμα να υποστηρίζουν το άνοιγμα της πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων ακόμη και στα σούπερ – μάρκετ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει την αναβολή της συζήτησης.