Οι κυοφορούμενες εδώ και καιρό μετοχικές ανακατατάξεις στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Forthnet, η οποία ελέγχει και τη συνδρομητική τηλεόραση Nova, αποτυπώθηκαν χθες στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Οι Ολλανδοί του fund Cyrte Investments ρευστοποίησαν τη συμμετοχή τους ύψους 25,7% με αντίτιμο 1,10 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή με σημαντικό premium αφού η τιμή της μετοχής βρισκόταν την ώρα της συναλλαγής στα 0,60 ευρώ. Η ταυτότητα του αγοραστή αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα. Η αγορά αποκλείει να είναι ο εταίρος μεγάλος μέτοχος της Forthnet, οι Αραβες της Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ) που ελέγχουν το 41%, αφού έτσι θα έπρεπε οι τελευταίοι να υποβάλουν δημόσια πρόταση και να αποκτήσουν το σύνολο των μετοχών.

Οι Ολλανδοί εδώ και καιρό είχαν διαμηνύσει ότι θέλουν να αποχωρήσουν αφού η επένδυσή τους στη Forthnet μόνο ζημιές τους είχε αποφέρει. Γι’ αυτό άλλωστε δεν συναινούσαν στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 30 εκατ. ευρώ που χρειαζόταν άμεσα η εταιρεία. Η πορεία της Forthnet όμως δεν τους δικαίωσε.

Πρόκειται πάντως για μια θετική εξέλιξη για την εταιρεία, η οποία χρειάζεται ισχυρούς μετόχους για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή της.

Παράλληλα, η έλευση ισχυρών κεφαλαιούχων θα επιτρέψει και στις τράπεζες να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση δανείων, τα οποία ανέρχονται στα 320 εκατ. ευρώ.

Η Forthnet, παρά τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει (ύφεση της οικονομίας, ζημιογόνα καθαρά αποτελέσματα, υψηλός δανεισμός, αυξανόμενος ανταγωνισμός στη συνδρομητική τηλεόραση), εμφανίζει ποιοτικά στοιχεία που δεν μπορούν να αγνοηθούν, όπως η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, η ενίσχυση των ταμειακών ροών και το γεγονός πως παραμένει ο πρώτος εναλλακτικός πάροχος με περίπου 549.000 ενεργούς LLU συνδρομητές.

Υπενθυμίζεται ότι κατά καιρούς είχαν γίνει συζητήσεις για συνεργασία της Forthnet με Wind, HOL και Vodafone, οι οποίες δεν τελεσφόρησαν.