Οι κυοφορούμενες εδώ και καιρό μετοχικές ανακατατάξεις στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Forthnet, η οποία ελέγχει και τη συνδρομητική τηλεόραση Nova, αποτυπώθηκαν χθες στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.
Οι Ολλανδοί του fund Cyrte Investments ρευστοποίησαν τη συμμετοχή τους ύψους 25,7% με αντίτιμο 1,10 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή με σημαντικό premium αφού η τιμή της μετοχής βρισκόταν την ώρα της συναλλαγής στα 0,60 ευρώ. Η ταυτότητα του αγοραστή αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα. Η αγορά αποκλείει να είναι ο εταίρος μεγάλος μέτοχος της Forthnet, οι Αραβες της Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ) που ελέγχουν το 41%, αφού έτσι θα έπρεπε οι τελευταίοι να υποβάλουν δημόσια πρόταση και να αποκτήσουν το σύνολο των μετοχών.
Οι Ολλανδοί εδώ και καιρό είχαν διαμηνύσει ότι θέλουν να αποχωρήσουν αφού η επένδυσή τους στη Forthnet μόνο ζημιές τους είχε αποφέρει. Γι' αυτό άλλωστε δεν συναινούσαν στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 30 εκατ. ευρώ που χρειαζόταν άμεσα η εταιρεία. Η πορεία της Forthnet όμως δεν τους δικαίωσε.
Πρόκειται πάντως για μια θετική εξέλιξη για την εταιρεία, η οποία χρειάζεται ισχυρούς μετόχους για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή της.
Παράλληλα, η έλευση ισχυρών κεφαλαιούχων θα επιτρέψει και στις τράπεζες να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση δανείων, τα οποία ανέρχονται στα 320 εκατ. ευρώ.
Η Forthnet, παρά τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει (ύφεση της οικονομίας, ζημιογόνα καθαρά αποτελέσματα, υψηλός δανεισμός, αυξανόμενος ανταγωνισμός στη συνδρομητική τηλεόραση), εμφανίζει ποιοτικά στοιχεία που δεν μπορούν να αγνοηθούν, όπως η αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, η ενίσχυση των ταμειακών ροών και το γεγονός πως παραμένει ο πρώτος εναλλακτικός πάροχος με περίπου 549.000 ενεργούς LLU συνδρομητές.
Υπενθυμίζεται ότι κατά καιρούς είχαν γίνει συζητήσεις για συνεργασία της Forthnet με Wind, HOL και Vodafone, οι οποίες δεν τελεσφόρησαν.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από