Με μεγάλη ταλαιπωρία των φορολογουμένων και καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα προχωρά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για χιλιάδες φορολογουμένους. Η τρίμηνη καθυστέρηση εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών στην ενεργοποίηση του Taxisnet για την υποδοχή των δηλώσεων, η υποχρέωση περίπου 1.500.000 μισθωτών και συνταξιούχων να υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους και να προμηθευθούν κλειδάριθμο από την Εφορία, οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν από ασφαλιστικά ταμεία και εκκαθαριστές μισθοδοσίας του Δημοσίου στην έκδοση και αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών του 2012, η μη έγκαιρη αποστολή κωδικών για το Taxisnet, το πολυθρύλητο «σίριαλ» με τους τόκους των καταθέσεων που έως σήμερα δεν έχουν αποτυπωθεί στα ηλεκτρονικά έντυπα φορολογίας εισοδήματος, αλλά και ο φόρτος εργασίας των λογιστών και φοροτεχνικών μέσα στο κατακαλόκαιρο, είναι κάποιοι από τους λόγους που καθυστερούν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ετσι εκατομμύρια φορολογούμενοι θα υποβάλουν φέτος τις φορολογικές δηλώσεις τους κυριολεκτικά από την... παραλία.
ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ. Από την προσεχή Δευτέρα 22 Ιουλίου θα αρχίζουν να εκπνέουν οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των φορολογουμένων (αρχικά το 1 και το 2) ενώ η υποβολή θα ολοκληρωθεί στις 30 Αυγούστου με βάση τον σημερινό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 4.700.000 φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα, έχουν περιθώριο από 5 έως και 46 ημέρες προκειμένου να υποβάλουν εγκαίρως μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του Taxisnet τις φορολογικές τους δηλώσεις. To υπουργείο προειδοποιεί ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι συνεπείς με τις προθεσμίες υποβολής που έχουν οριστεί, ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετο φόρο και προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης, εντούτοις έχουν ενημερώσει τους λογιστές-φοροτεχνικούς ότι το Taxisnet θα κάνει δεκτές τις δηλώσεις που θα υποβληθούν έως και την τελευταία καταληκτική ημερομηνία, την 30ή Αυγούστου.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Τα προβλήματα που αναγκάζουν πολλούς φορολογουμένους να υποβάλουν το E1 κυριολεκτικά από την παραλία ξεκινούν από τις μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην προετοιμασία της υποδομής της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων και του νέου ηλεκτρονικού εντύπου Ε1.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα πρέπει να υποβάλλονται από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30ή Ιουνίου κάθε οικονομικού έτους. Φέτος ωστόσο η διαδικασία ξεκίνησε στις 24 Μαΐου οπότε και ενεργοποιήθηκε η σχετική εφαρμογή στο Taxisnet. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, παρά την προεκλογική περίοδο και την τεταμένη πολιτική κατάσταση, η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είχε ξεκινήσει στις 9 Μαΐου και είχε ολοκληρωθεί στις 5 Αυγούστου. Μάλιστα, λόγω της καθυστερημένης υποβολής, η εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων 2012 διήρκεσε έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Η υποβολή των δηλώσεων σκοντάφτει και σε πολλά εμπόδια, αποτέλεσμα και της ελλιπούς προετοιμασίας από το υπουργείο Οικονομικών. Η υποχρεωτική υποβολή της φορολογικής δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο από όλους τους φορολογουμένους (εξαιρουμένων ελαχίστων ειδικών περιπτώσεων που μπορούν να την υποβάλουν και χειρόγραφα) έχει οδηγήσει εκατομμύρια πολίτες στις εφορίες προκειμένου να προμηθευθούν τους κωδικούς για το Taxisnet. Καθώς στα τμήματα Μητρώου των εφοριών επικρατεί ήδη από τα τέλη Μαΐου μεγάλος συνωστισμός το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε ενδιάμεσα στην αποστολή κλειδαρίθμων μέσω συστημένων επιστολών για να επιταχύνει τις διαδικασίες και να αποφορτίσει την κατάσταση.

ΟΙ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΙ. Ενεργοποίησε δε και ηλεκτρονική εφαρμογή που ενημερώνει τους ενδιαφερομένους για το εάν έχουν λάβει ταχυδρομικά τον κλειδάριθμο. Ωστόσο χιλιάδες επιστολές με κλειδαρίθμους δεν παραλήφθηκαν από τους φορολογουμένους, καθώς τα ΕΛΤΑ δεν τους εντόπισαν. Επιπρόσθετα, η διαδικασία ενεργοποίησης κλειδαρίθμου δημιούργησε πρόσθετη γραφειοκρατία στους φοροτεχνικούς. Αυτό διότι η αίτηση εγγραφής στο Taxisnet που προηγείται της λήψης των κωδικών από τις εφορίες γίνεται αναγκαστικά ηλεκτρονικά. Ετσι, τα λογιστικά γραφεία ξαφνικά βρέθηκαν να επιτελούν έργο Κέντρων Εξυπηρέτησης Πελατών, κυρίως συνταξιούχων και ατόμων που δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ ή γνώση υπολογιστών.
Κομφούζιο επικρατεί και με τις βεβαιώσεις αποδοχών ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και δημοσίων φορέων. Για πρώτη φορά οι βεβαιώσεις αποδοχών του ΙΚΑ, του ΝΑΤ και άλλων ταμείων χορηγήθηκαν φέτος με ηλεκτρονικό τρόπο. Οι ασφαλιστικοί αυτοί φορείς έδωσαν στους συνταξιούχους τους τη δυνατότητα να εκτυπώνουν οι ίδιοι τις βεβαιώσεις αποδοχών τους μέσω του Ιντερνετ για όλες τις κατηγορίες σύνταξης - γήρατος, αναπηρίας ή λόγω θανάτου. Ωστόσο η ενεργοποίηση των σχετικών ηλεκτρονικών εφαρμογών έγινε με καθυστέρηση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι φορολογούμενοι ανέμεναν την ταχυδρόμηση των βεβαιώσεων μη γνωρίζοντας ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Αλλά και στον ΟΑΕΕ, ο οποίος απέστειλε ταχυδρομικά τις βεβαιώσεις αποδοχών, η διαδικασία καθυστέρησε καθώς ο ασφαλιστικός οργανισμός ανέμενε σχετική εγκύκλιο από το υπουργείο Οικονομικών. Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας δημοσίων φορέων κοινοποίησαν λάθος ή ελλιπή στοιχεία στους φορολογούμενους, τα οποία εν συνεχεία διορθώθηκαν, απαιτώντας όμως προσθετό χρόνο.

ΟΙ ΤΟΚΟΙ. Στα προβλήματα υποβολής των δηλώσεων προστίθεται και η υπόθεση με τη δήλωση των τόκων καταθέσεων άνω των 250 ευρώ. Από τις αρχές Ιουνίου το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει μέσω αρμοδίων στελεχών του ότι οι τράπεζες θα απέστελλαν στη ΓΓΠΣ έως τις 14 Ιουνίου τα στοιχεία για τους χρεωστικούς και πιστωτικούς τόκους καταθέσεων που διαθέτουν σε αυτές οι φορολογούμενοι, ώστε αυτά να προσυμπληρωθούν στις δηλώσεις. Τελικά τα στοιχεία αυτά εστάλησαν στη Γενική Γραμματεία στις αρχές Ιουλίου και μέχρι και χθες δεν είχαν εμφανιστεί στις δηλώσεις των φορολογουμένων.
Η ΓΓΠΣ ανακοίνωσε χθες ότι η μεταφόρτωση των στοιχείων των τόκων θα ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, παρά το ότι μέχρι και τη Δευτέρα συνέχιζαν να φτάνουν από τις τράπεζες αρχεία με διορθώσεις και επικαιροποιήσεις στοιχείων. Το υπουργείο ρίχνει τις ευθύνες στις τράπεζες, τονίζοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρήθηκε ο προκαθορισμένος τύπος στοιχείων με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση στις μεταφορτώσεις. Η ουσία είναι ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση, καθώς αναμένουν να δουν συμπληρωμένα τα στοιχεία των τόκων στο Ε1.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από