Με διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να αποφευχθούν οι αντιδράσεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που συναποφάσισαν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους οΠρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο και παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, κατατέθηκε στην τελική του μορφή τοπολυνομοσχέδιο.

Στην συνάντηση αποφασίστηκε ότι εκτός διαθεσιμότητας θα τεθούν δημοτικοί αστυνομικοί με αυξημένα κοινωνικά κριτήρια (ΑμΕΑ, πολύτεκνοι), καθώς και εκείνοι που έχουν αυξημένα προσόντα, όπως μεταπτυχιακό.

Επίσης, αποφασίστηκε να καθοριστούν σύντομα οι αρμοδιότητες διοικητικής αστυνομίας των δημοτικών αστυνομικών που θα μεταταγούν στην ΕΛΑΣ, σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Επιπλέον, μέχρι την απορρόφηση των δημοτικών αστυνόμων θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο, στο οποίο οι δήμοι θα μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους στα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, ώστε να εκδίδονται ΚΥΑ για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αφορούν τους δήμους από την ΕΛ.ΑΣ.

Για τους σχολικούς φύλακες αποφασίστηκε ότι με διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών θα αναγνωριστούν πλασματικά χρόνια ασφάλισης για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.

Στις νομοθετικές βελτιώσεις περιλαμβάνεται και αυτή του υπουργείου Εσωτερικών που ικανοποιεί το αίτημα της ΚΕΔΕ και αφαιρεί την ΚΥΑ για την κατάρτιση των προϋπολογισμών, η οποία όριζε έλεγχο του προσχεδίου κατάρτισης των προϋπολογισμών των 325 δήμων από τον γενικό διευθυντή Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών και από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Επίσης, αφαιρείται από το πολυνομοσχέδιο η πρόβλεψη για ποινικές ευθύνες δημάρχων για προϋπολογισμούς με υπερβάσεις δαπανών.

Σε άλλη συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλου και του υπουργού Επικρατείας Δ.Σταμάτη με τον τον Χρ.Πρωτόπαπα και τον Π.Ρήγα από το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Παιδείας δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τεχνική εκπαίδευση, καθώς και ότι από την πρώτη στιγμή μπορούν να γίνουν μετατάξεις εκπαιδευτικών από ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ σε υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με διευκρινίσεις εκ μέρους του υπουργού Παιδείας για τους λόγους και τη διαδικασία κατάργησης κλάδων της τεχνικής εκπαίδευσης, νομοτεχνικές βελτιώσεις, αλλαγές εκ μέρους του υπουργού Υγείας και με την απόσυρση διάταξης που προσφέρει ποινική ασυλία στα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και τροπολογίας με την οποία προσφερόταν το προεδρικό αεροσκάφος και στον υπουργό Εθνικής Άμυνας για τις μετακινήσεις του.

Ειδικότερα για την διάταξη που προσφέρει ποινική ασυλία στα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε στην επιτροπή το πολυνομοσχέδιο με τον όρο ότι αυτή θα αποσυρθεί από το τελικό κείμενο.