Για έναν γύρο μαζικών διαδηλώσεων ετοιμάζονται σήμερα στην Αίγυπτο οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ένα εικοσιτετράωρο αφότου ο επικεφαλής των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι υπεραμύνθηκε της απόφασης του Στρατού να τον απομακρύνει με το επιχείρημα πως είχε χάσει τη νομιμότητα και απέρριψε «κατηγορηματικά» τη λύση του δημοψηφίσματος που του προτάθηκε. Ο Σίσι επέμεινε ότι η πολιτική διαδικασία παραμένει ανοιχτή σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «χωρίς εξαιρέσεις». Ο Μοχάμεντ Μόρσι, εντούτοις, παραμένει απομονωμένος σε άγνωστη τοποθεσία, παρά τις εκκλήσεις Ουάσιγκτον, Βρυξελλών και Βερολίνου για την απελευθέρωσή του. Και η στελέχωση της προσωρινής κυβέρνησης του Χαζέμ ελ Μπιμπλάουι με τεχνοκράτες και φιλελεύθερους προχωράει παράλληλα με τις νέες έρευνες που ξεκίνησαν εις βάρος του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου για «κατασκοπεία», «υποκίνηση σε βία εναντίον διαδηλωτών» και «κακοδιαχείριση της οικονομίας».

Ο ΕΛ ΜΠΑΡΑΝΤΕΪ. Προσωρινός αντιπρόεδρος της Αιγύπτου ορκίστηκε χθες ο 71χρονος νομπελίστας Ειρήνης Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ενισχύοντας τον ρόλο των φιλελεύθερων στη νέα κυβέρνηση που θα αναλάβει να οδηγήσει την Αίγυπτο, βάσει του υποστηριζόμενου από τον Στρατό «οδικού χάρτη», στην αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης. Η ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονομικών ανατέθηκε από τον φιλελεύθερο οικονομολόγο Ελ Μπιμπλάουι σε έναν άλλο φιλελεύθερο οικονομολόγο, τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Βοστώνης Αχμέτ Γκαλάλ, ενώ το πόστο του υπουργού Εξωτερικών αποδέχθηκε ένας πρώην πρεσβευτής της Αιγύπτου στις ΗΠΑ, ο Ναμπίλ Φαχμί. Ο τελευταίος αυτός διορισμός ερμηνεύτηκε ως απόδειξη της σημασίας που δίνει η προσωρινή κυβέρνηση στη σχέση της με τις ΗΠΑ, μια χώρα που παρέχει ετησίως στην Αίγυπτο στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,3 δισ. δολαρίων.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπερνς πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο. Σε όλες τις συναντήσεις του «θα επισημάνει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τον αιγυπτιακό λαό, τον τερματισμό κάθε μορφής βία και μια μετάβαση που θα οδηγήσει σε μια αντιπροσωπευτική, δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση πολιτών». Σύμφωνα πάντως με τη «Wall Street Journal», η Ουάσιγκτον έχει φανεί μέχρι στιγμής ανήμπορη να επηρεάσει τις εξελίξεις: ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ, ανέφερε η εφημερίδα, συνομίλησε πολλές φορές τηλεφωνικά με τον στρατηγό Σίσι πριν από την ανατροπή του Μόρσι στις 3 Ιουλίου, προειδοποιώντας τον μάταια για τις δυνητικές επιπτώσεις ενός πραξικοπήματος στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Ο Χέιγκελ κάλεσε τον Αλ Σίσι να αφήσει ελεύθερους τους συλληφθέντες ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. «Με ποιον θα διαπραγματευτείς αν δεν αφήσεις κάποιους από αυτούς;», τον ρώτησε. Αλλά οι διώξεις συνεχίστηκαν. Χθες δόθηκε εντολή να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Μοχάμεντ Μπαντίε, επικεφαλής της Αδελφότητας, και ακόμα 13 υψηλόβαθμων στελεχών.

Η ΜΕΡΚΕΛ. «Αλλοι αποκλείστηκαν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, δεν πρέπει να συμβεί τώρα το αντίστροφο», δήλωσε χθες η Ανγκελα Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας την έκκληση της Γερμανίας για απελευθέρωση του Μόρσι και εξεύρεση ενός «κοινού δρόμου» εμπρός. Ευρώπη και ΗΠΑ επιλέγουν προσεκτικά τα λόγια τους αποφεύγοντας να μιλήσουν για «πραξικόπημα». Ο τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την άλλη πλευρά, είχε μιλήσει εξαρχής για πραξικόπημα. Και σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Today’s Zaman», μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου σε δείπνο, είπε πως «αυτή τη στιγμή, για μένα, πρόεδρος της Αιγύπτου είναι ο Μοχάμεντ Μόρσι διότι αυτός έχει εκλεγεί από τον λαό».