Η σχέση του Μανώλη Γλέζου με τον Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ αγαπησιάρικη, όπως λένε στην Κουμουνδούρου. Από το βράδυ της Πέμπτης όμως άλλαξε στο ρήμα: «ήταν», όπως διορθώνει με ευγένεια ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς που ξέρει πολύ καλά και τους δύο…

Ο Μ. Γλέζος, μια αστείρευτη μηχανή ενέργειας, στα 91 του χρόνια δεν ζήτησε απλώς να παραμείνουν όσες συνιστώσες το επιθυμούν. Αμφισβήτησε ευθέως μιλώντας στο Συνέδριο τον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική εκτίναξη στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έκρουσε την καμπάνα ότι πίσω από τον «ΣΥΡΙΖΑ» των μελών στην πραγματικότητα θα υπάρξει ένα αρχηγείο «κλειστού τύπου» με τους στενούς συνεργάτες του προέδρου, το οποίο θα χαράσσει τη στρατηγική και θα την υλοποιεί χωρίς καν συζήτηση στα όργανα του κόμματος.

Επειδή μάλιστα ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως δημοσιογράφος, προσέχει ιδιαίτερα τις λέξεις. Και οι λέξεις που επέλεξε προχθές το βράδυ στο κατάμεστο Τάε Κβον Ντο αποτελούν πλήγμα «όχι τόσο για το πρόσωπο του Τσίπρα», όπως λέει η ίδια πηγή, αλλά για την απόφασή του να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κλασικό κόμμα «αρχηγοκεντρικού τύπου».

Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του Ιδρυτικού Συνεδρίου, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μανώλης Γλέζος συνέφαγαν σε ταβέρνα της Αθήνας. Παρούσα, εκτός από την Μπέτυ Μπαζιάνα, και η Τζώρτζια, η δυναμική σύζυγος αλλά και συνεργάτις του κ. Γλέζου. Παρόντες και ελάχιστοι συνεργάτες του προέδρου, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Μηλιός. Το κλίμα ήταν χαλαρό, αλλά όχι ανέφελο.

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς είχε προϊδεάσει τον επικεφαλής του κόμματος για την απόφασή του να μην αυτοδιαλυθούν οι Ενεργοί Πολίτες. Οχι ως στάση αντίδρασης «απέναντι» στον Αλ. Τσίπρα. Ο Μ. Γλέζος δεν έχει πολιτικές διαφορές, με την έννοια που έχει, π.χ., ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ωστόσο, όπως εξήγησε και ο ίδιος στο Συνέδριο, «δεν μπορεί να αποφασίζουν άλλοι για εμάς».

Τις επόμενες ημέρες υπήρξαν και τηλεφωνήματα και νέα συνάντηση. Μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης. Μάλιστα, η καθυστέρηση στην έναρξη της ομιλίας του κ. Γλέζου οφείλεται σε ευγενική παράκληση του Αλ. Τσίπρα προκειμένου να είναι εκεί όταν θα μιλούσε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ηρθε λοιπόν στο Τάε Κβον Ντο από τις 7.30 το απόγευμα, περίμενε υπομονετικά σε κάποια αίθουσα και εμφανίστηκε στον χώρο του Συνεδρίου λίγο προτού ανακοινωθεί στο βήμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε έρθει νωρίτερα και καθόταν στην πρώτη σειρά, ανάμεσα στον Νίκο Βούτση, ο οποίος δεν έφυγε στιγμή από το πλάι του, και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου αρχικά, τη θέση της οποίας αργότερα πήρε ο ισχυρός διευθυντής του γραφείου του Νίκος Παππάς καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του Μ. Γλέζου.

Ο Μανώλης, όπως τον αποκαλούν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, ποτέ δεν έκρυψε την εκτίμησή του για τον σημερινό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακόμη και όταν ο τελευταίος αρνήθηκε σθεναρά την πρόταση να είναι ο Αλέκος Αλαβάνος υποψήφιος της Υπερνομαρχίας Αττικής, αντί του Αλέξη Μητρόπουλου. Τότε που τα πηγαινέλα το καλοκαίρι του 2010 μεταξύ Νάξου και Πάρου (στο σπιτάκι στην άκρη της Παροικιάς, τόπο καταγωγής της μητέρας του) ήταν στο φόρτε τους και έμπιστοι συνομιλητές, όπως ο Γιάννης Θεωνάς και ο Γιάννης Πρωτονοτάριος, αναλάμβαναν –χωρίς επιτυχία –να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ Αλέκου και Αλέξη.

Παρ’ όλες τις διαφωνίες, ο Μ. Γλέζος όχι μόνο δεν «άδειασε» ποτέ τον Αλ. Τσίπρα, αλλά κατέβηκε στις «πλατείες» το 2011 για να στηρίξει με τη φυσική του παρουσία την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, η φωτογραφία του, όταν του έριχναν δακρυγόνα στο πρόσωπο έξω από τη Βουλή, είχε κάνει τότε τον γύρο του κόσμου και το περιστατικό βίας υπήρχε σε κάθε ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2006. Ο Μ. Γλέζος υποψήφιος υπερνομάρχης και ο Αλ. Τσίπρας, ένας συμπαθής, άγνωστος στο ευρύ κοινό τότε, νεαρός υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων. Η χημεία ήταν άριστη. Το σύμβολο της Αντίστασης και ο φωτογενής νεαρός, τον οποίο ανέδειξε ο Αλ. Αλαβάνος, έκαναν δυναμικό ντουέτο. Η σχέση συνεχίστηκε.

Ο αγώνας εδώ και 30 χρόνια του κ. Γλέζου για επανόρθωση «έστω και με 1 ευρώ» των γερμανικών οφειλών ήρθε και «κούμπωσε» σχεδόν τέλεια στη σκληρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Μέρκελ και του Βερολίνου. Πόσο πιο τέλειος συμβολισμός στον αγώνα κατά του Μνημονίου από το πρόσωπο που κατέβασε τη γερμανική σημαία επί Κατοχής από την Ακρόπολη;

Ο Μανώλης Γλέζος ποτέ δεν έκρυψε την εκτίμησή του για τις ικανότητες του Αλ. Τσίπρα. Οπως έλεγε πάντα σε συνομιλητές του, «πρέπει να στηριχθεί αυτός ο νέος άνθρωπος, πρέπει όλοι να τον στηρίξουν στην αποστολή που του έτυχε».

Εως προχθές το βράδυ. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έσπευσε να αγκαλιάσει και να φιλήσει τον Μ. Γλέζο, μετά την ομιλία του στο Συνέδριο, τίποτε όμως δεν θα είναι όπως παλιά. Ο Μ. Γλέζος πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «συλλογικό» κόμμα και δεν έκρυψε την άποψη ότι το βλέπει να διολισθαίνει σε «αρχηγοκεντρικό» κόμμα, με «μέλη-χειροκροτητές». Αν δεν υπάρξει κίνηση από την ηγεσία, ο Μανώλης Γλέζος θα αποχωρήσει.

Η άποψη για τον «χειρισμό Γλέζου» διχάζει και το επιτελείο Τσίπρα: κορυφαία στελέχη, όπως ο Δ. Παπαδημούλης, μιλούν για «εθνικό κεφάλαιο» που πρέπει να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι «σκληροί» ζητούν να μην υποχωρήσει ο Τσίπρας, γιατί θα εκληφθεί ως υποχώρηση στο θέμα των συνιστωσών γενικότερα. Ο γόρδιος δεσμός είναι στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα. . Μ. ΝΤ