Νόμος του κράτους πριν από το τέλος Αυγούστου θα είναι το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα που περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των προστίμων και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εάν το αυθαίρετο δηλωθεί έως το τέλος του 2013, το πρόστιμο θα μπορεί να αποπληρωθεί μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ύψος δόσης τα 100 ευρώ, ενώ εάν δηλωθεί μέσα στο 2014 η αποπληρωμή θα γίνει σε 60 δόσεις.

Ακόμη, μακροχρόνια άνεργοι θα μπορούν να νομιμοποιούν την κύρια κατοικία τους με το 50% του προστίμου. Οι εκπτώσεις του 25% για την εφάπαξ καταβολή του προστίμου και του 10% για την πληρωμή του 30% του προστίμου εντός εξαμήνου, που ίσχυαν και στην προηγούμενη ρύθμιση, παραμένουν.

Μια άλλη σημαντική αλλαγή αφορά την κατηγορία των μεγάλων πολεοδομικών παρανομιών (για τα αυθαίρετα χωρίς καμιά άδεια ή εκείνα που έχουν υπέρβαση συντελεστή δόμησης άνω του 40% ή του επιτρεπόμενου ύψους άνω του 20%). Με την πληρωμή του παραβόλου και του προστίμου, στα αυθαίρετα αυτά θα δίνεται κατ’ αρχάς αναστολή κυρώσεων για 30 έτη. Και κατόπιν θα ανοίγει παράθυρο για οριστική εξαίρεσή τους από την κατεδάφιση, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

– Μετά το κλείσιμο της προθεσμίας υποβολής των νέων δηλώσεων, ο υπουργός Περιβάλλοντος θα επιλέγει τις περιοχές αυθαιρέτων οι οποίες θα πολεοδομηθούν εντός 5ετίας.

– Εντός 10ετίας ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου θα πρέπει να ζητήσει από την πολεοδομία να ελεγχθεί το κτίσμα από ελεγκτή Δόμησης (το κόστος θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη), προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι τα στοιχεία που δήλωσε για την τακτοποίηση ήταν ακριβή.

– Επίσης, εντός 10ετίας ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου θα πρέπει να ανταλλάξει ή να εξαγοράσει από την Τράπεζα Γης συντελεστή δόμησης ίσο με την υπέρβαση δόμησης που έχει πραγματοποιήσει.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες, αυτές παραμένουν ως έχουν με μικρές αλλαγές. Συγκεκριμένα:

– Τα προ της 9ης Ιουνίου 1975 αυθαίρετα ακίνητα, που έχουν αποκλειστική χρήση κατοικίας, θα εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης (θα νομιμοποιούνται) με 500 ευρώ εφάπαξ.

– Για τα προ της 1ης Ιανουαρίου 1983 ακίνητα, θα καταβάλλεται το 15% του προστίμου.

– Μικρές παραβάσεις θα νομιμοποιούνται με 500 ευρώ.

– Μεσαίες παραβάσεις (με υπέρβαση συντελεστή δόμησης μικρότερη του 40% και του ανώτατου ύψους μικρότερη του 20%), μετά την καταβολή του προστίμου, ως έχει σήμερα, και τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου, θα εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση. Ωστόσο, στα παραπάνω ποσοστά θα συνυπολογίζονται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα επί του ακινήτου, καθώς και οι αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης που ρυθμίστηκαν με τους νόμους για τους ημιυπαίθριους (Ν. 3775/09 ή 3843/10) ή τον Ν. 4014/11.

«Κατηγοριοποιούμε τις αυθαιρεσίες με βάση την επίπτωση που έχουν στο περιβάλλον και αποτρέπουμε τη δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων», δήλωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης. Ο υπουργός τόνισε ότι «το σχέδιο νόμου έρχεται έπειτα από εννέα μήνες συστηματικής δουλειάς».