Στα ίχνη της εισαγγελικής πρότασης πάτησαν και οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εκδικάζουν την υπόθεση για τις χρυσές μίζες και είπαν όχι στο αίτημα του Ακη Τσοχατζόπουλου για να κληθούν να καταθέσουν τα πρώην μέλη του ΚΥΣΕΑ στη δίκη του.

Ομόφωνα οι δικαστές έκριναν πως δεν προέκυψε από τη διαδικασία ότι οι συγκεκριμένοι μάρτυρες μπορούν να εισφέρουν κάποιο στοιχείο για την κατηγορία που είναι νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Νωρίτερα, οι δικηγόροι και ο ίδιος ο πρώην υπουργός έδωσαν την τελευταία τους μάχη για να πείσουν το δικαστήριο περί της αναγκαιότητας της εξέτασης των συγκεκριμένων μαρτύρων.

Συγκεκριμένα απευθυνόμενοι προς τους δικαστές είπαν:

Ακης Τσοχατζόπουλος :Με κατηγορούν ότι δήθεν έχω δωροδοκηθεί ότι δήθεν έχω συστήσει οργάνωση. Υπήρξαν μυστικές υπηρεσίες του ΠΑΣΟΚ που εργάστηκαν και παρουσίασαν παραποιημένες αποφάσεις. Δωροδοκία για μένα δεν έχει υπάρξει. Υπήρξαν εσωκομματικές μη νόμιμες διεργασίες για να διωχθώ επί κυβέρνησης Γ.Παπανδρέου. Δεν μπορώ να ξεχάσω την πασχαλινή επιδρομή στο σπίτι μου όταν συλληφθήκαμε όλοι 10 άτομα. Εγώ, η γυναίκα μου, το παιδί μου γιατί έπρεπε να δημιουργηθεί προεκλογικά η εικόνα ότι πιάσαμε τη διαφθορά. Υπάρχουν δικαστικοί λειτουργοί που χάνουν την μπάλα στο πλαίσιο σκοπιμοτήτων. Ελπίζουμε μέσα από το δικαστήριο σας να φτάσουμε στην αλήθεια.

Λεωνίδας Κοτσαλής(Υπεράσπιση) : Ζητήσαμε την κλήση των μελών του ΚΥΣΕΑ. Το αίτημά μας είναι πλήρως δικαιολογημένο. Τις αποφάσεις τις πήρε το ΚΥΣΕΑ. Τα μέλη του ΚΥΣΕΑ είχαν πλήρη γνώση των συμβάσεων, με πλήρη τήρηση της διαδικασίας και της νομοθεσίας. Εχουμε ισχνή αφυδατωμένη διαδικασία, με ένα σάκο προσωπικών σημειώσεων, με έναν Ζήγρα να καταδίδει….. Νομικά έωλες οι συνδέσεις των χρηματοροών με το πρόσωπο του Ακη Τσοχατζόπουλου. Κάνω έκκληση να μπούμε ακόμη και τώρα στην αλήθεια. Θα είναι θρίαμβος για τη δικαιοσύνη.

Γιάννης Παγορόπουλος (Υπεράσπιση) : Φτάνουμε σε ένα σημείο οριακό για την υπεράσπιση του Ακη Τσοχατζόπουλου. Θυμάμαι από την πρώτη στιγμή το δικαστήριό σας επιφυλάχθηκε. Είπα, εξ αρχής ότι έχω αμφιβολίες για το εάν θα φωνάξετε τα μέλη του ΚΥΣΕΑ. Η δικαιοσύνη στη χώρα μας είναι ανεξάρτητη και διασφαλίζεται εκ του συντάγματος. Πρέπει όχι μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται ανεξάρτητη. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. Η αρετή είναι αδιαμφισβήτητη, η τόλμη όμως;

Πρόεδρος :Τα περί τόλμης δεν σας επιτρέπω να τα θέτετε. Ενα δικαστήριο είναι ανεξάρτητο, έχει τόλμη και ελευθερία έχει. Δεν σας επιτρέπτω.

Εισαγγελέας (Γ.Αδειλίνη) Σε αυτή τη σκευωρία συμμετέχει και η δικαιοσύνη..έχετε πει κατά καιρούς. Εγώ θέλω να δηλώσω από αυτή τη θέση ότι δεν αντιδικούμε με τους κατηγορουμένους. Είναι στην δυσχερέστερη θέση. Οι εισαγγελείς έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά μέχρι την τελευταία στιγμή για την ανεύρεση της αλήθειας.

Γ. Παγορόπουλος: Εχω μεγάλη αμφιβολία για το εάν η τελική απόφαση θα είναι νομιμοποιημένη εάν δεν έχουν έρθει σε αυτή τη δίκη τα μέλη του ΚΥΣΕΑ. Ουδείς είπε ότι ζητούμε να έρθουν εδώ τα μέλη του ΚΥΣΕΑ για να τα ελέγξουμε ποινικά. Ζητούμε να εμφανιστούν για να καταθέσουν αυτά που ξέρουν, γιατί είναι οι μόνοι που ξέρουν. Ηταν μία πολιτική απόφαση. Ο μόνος που μπορεί να μας απαντήσει είναι ο Κ. Σημίτης, τότε πρόεδρος του ΚΥΣΕΑ, ο τότε υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Εξωτερικών και ο κατηγορούμενος. Εγώ δεν έχω καταλήξει ότι υπάρχει πράξη δωροδοκίας.Τα στοιχεία είναι περιρρέοντα δεν είναι πραγματικά. Θα πρέπει να κληθούν αυτοί που ξέρουν πως παίχτηκε το παιχνίδι. Ο κόσμος με ρωτάει γιατί δεν τους καλούν; Γιατί δεν στέλνουν μία επιστολή ότι είναι περήφανοι για τις αποφάσεις που πήραν;