Πλαστά πιστοποιητικά, υποθέσεις παιδεραστίας εκπαιδευτικών ακόμη και υπάλληλοι που απουσιάζουν αδικαιολόγητα ή εισπράττουν παράτυπα επιπλέον αμοιβές περιλαμβάνονται στη λίστα των επιόρκων που παρατίθενται στην ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) Λέανδρου Ρακιντζή. Πρόκειται για τις περιπτώσεις υπαλλήλων που έχει βάλει στο στόχαστρο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των απολύσεων.

«Σκανδαλώδη περίπτωση αργομισθίας» χαρακτηρίζει ο γενικός επιθεωρητής περίπτωση οδηγού στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ ΑΕ). «Ωστόσο, γίνεται ανεκτή επί μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να έχει γίνει οποιαδήποτε διοικητική ενέργεια ούτε προς την κατεύθυνση της αποκάλυψης και τιμωρίας που χτυπά την κάρτα του, αλλά ούτε και για την έγκληση και τιμωρία του αργόμισθου υπαλλήλου». Σωρεία και άλλων παρατυπιών καταγράφει η έκθεση για την ΤΕΟ ΑΕ, όπου λόγω συρρίκνωσης των αρμοδιοτήτων της αποφασίστηκε η ημερήσια απασχόληση να περιοριστεί παρανόμως σε έξι ώρες αντί του οκταώρου, ενώ οι αποζημιώσεις εκτός έδρας μετακινήσεων έφτασαν στη διάρκεια μίας πενταετίας στα 5,7 εκατ. ευρώ χωρίς να υπάρχουν δικαιολογητικά.

«Πολύ καλά» ήταν το επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας που δήλωσε υπάλληλος για την επιλογή της ως γενικής διευθύντριας στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων. Με τα 50 επιπλέον μόρια του προσόντος αυτού κατέλαβε μάλιστα τη θέση. Ωστόσο, ως πιστοποιητικό γνώσης ξένης γλώσσας εμφάνισε απλή βεβαίωση παρακολούθησης κύκλου μαθημάτων του Βρετανικού Συμβουλίου. «Οπως προέκυψε από την αλληλογραφία του ΓΕΔΔ με το Βρετανικό Συμβούλιο, η βεβαίωση αυτή επ’ ουδενί αποτελεί πιστοποιητικό γλωσσομάθειας» επισημαίνεται στην έκθεση, όπου επίσης τονίζεται πως η συγκεκριμένη υπάλληλος έμεινε ατιμώρητη από το πειθαρχικό συμβούλιο.

Ποινή παύσης έξι μηνών ήταν η τιμωρία εκπαιδευτικού που ασελγούσε κατ’ επανάληψη εις βάρος μαθητριών κάτω των 12 ετών. Το πειθαρχικό συμβούλιο δεν έκρινε πως συντρέχουν λόγοι απόλυσής του παρά το γεγονός ότι η Εισαγγελία είχε εκδώσει ένταλμα κράτησης.

Καταβολή μεγάλων ποσών για σύναψη συμβάσεων με εξωτερικούς συνεργάτες χωρίς να υπάρχει ανάγκη και υπερωρίες στους οδηγούς του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου που ξεπερνούσαν τις 32.000 ευρώ ετησίως έδειξε ο έλεγχος στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα ως ο επόμενος μεγάλος φορέας προς κατάργηση.

Αιχμές για την αφαίρεση του δικαιώματος υποβολής ένστασης σε αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων που επέτρεψε να μετατραπούν σε όργανα ξεπλύματος υποθέσεων, άφησε ο κ. Ρακιντζής κατά τη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης.