Την πρώτη δημόσια εμφάνιση του από τη σύλληψή του στις 19 Απριλίου θα κάνει σήμερα,Τετάρτη στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Μασαχουσέτης ο φερόμενος βομβιστής του Μαραθωνίου της Βοστώνης, Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που κατηγορείται για χρήση όπλου μαζικής καταστροφής που προκάλεσε το θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 260.

Στο δικαστήριο αναμένεται να γίνει πανικός με τις αρχές να έχουν ήδη κρατήσει δεκάδες θέσεις για τις οικογένειες των θυμάτων στην κύρια αίθουσα και τα τηλεοπτικά συνεργεία να βρίσκονται ήδη εκεί αρκετές ώρες πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 3.30 το απόγευμα τοπική ώρα, 10.30 το βράδυ ώρα Ελλάδας.

Ο 19χρονος Τσαρνάεφ συνελήφθη μετά την αστυνομική καταδίωξη στο Κέμπριτζ της Βοστώνης κατά την οποία σκοτώθηκε ένας αστυνομικός αλλά και ο μεγαλύτερος αδελφός και συνεργός του Τζοχάρ, Ταμερλάν.

Τα αδέλφια Τσαρνάεφ είχαν πυροδοτήσει πέντε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ είχαν στην κατοχή τους και χρησιμοποίησαν ένα ημιαυτόματο όπλο, πυρομαχικά, ένα κυνηγετικό μαχαίρι και μια ματσέτα.

Οι αστυνομικοί που συνέλαβαν τον 19χρονο τραυματισμένο μέσα σε μία βάρκα βρήκαν σκαλισμένο πάνω της ένα μήνυμα του Τζοχάρ που ανέφερε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση σκοτώνει αθώους πολίτες. Δεν μου αρέσει να σκοτώνω αθώους ανθρώπους αλλά δεν αντέχω να μένει ατιμώρητο αυτό το κακό. Εμείς οι Μουσουλμάνοι είμαστε ένα σώμα. Πληγώνεις ένα και πληγωνόμαστε όλοι μας».

Οι αδελφοί Τσαρνάεφ που κατηγορούνται ότι τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε χύτρες ταχύτητας που προκάλεσαν το θάνατο του οκτάχρονου Μάρτιν Ρίτσαρντ, της 23χρονης Λιντζι Λου και της 29χρονης Μαρί Κάμπελ στο σημείο τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστώνης κατηγορούνται και για τη δολοφονία του αστυνομικού Σον Κόλιερ στην Πανεπιστημιούπολη του Κέμπριτζ, όταν τους καταδίωκε η αστυνομία.