Ο νέος Πρωθυπουργός της Αυστραλίας δεσμεύτηκε  να οργανώσει δημοψήφισμα για την αναγνώριση των Αβοριγίνων από το Σύνταγμα εάν οι Εργατικοί κερδίσουν τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Η προκάτοχός του Τζούλια Γκίλαρντ, η οποία ηττήθηκε σε εσωκομματική ψηφοφορία για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος στις 26 Ιουνίου και αποχώρησε από την πρωθυπουργία της χώρας, είχε αρνηθεί να οργανώσει δημοψήφισμα επικαλούμενη την απροθυμία της κοινής γνώμης.

Ο Κέβιν Ραντ, σε δηλώσεις του την Τετάρτη με την ευκαιρία της 50ής επετείου του κινήματος αναγνώρισης των δικαιωμάτων των Αβοριγίνων, τόνισε ότι το θέμα αυτό αποτελεί προτεραιότητα για τους Αυστραλούς. «Γι' αυτό ως Πρωθυπουργός θα ήθελα να τεθεί το θέμα αυτό στους Αυστραλούς με δημοψήφισμα εντός της διετίας που θα ακολουθήσει την ανάδειξη του νέου Κοινοβουλίου», τόνισε ο Ραντ.

Οι βουλευτικές εκλογές αναμένεται να έχουν διεξαχθεί ως τον Νοέμβριο. Ο Ραντ πρόσθεσε ότι θα ήθελε να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση και με τον ηγέτη του συντηρητικού κόμματος Τόνι Αλμποτ για τη διατύπωση του ερωτήματος που θα τεθεί στο δημοψήφισμα.

Οποιαδήποτε τροποποίηση του αυστραλιανού Συντάματος τίθεται σε δημοψήφισμα.

Ο Ραντ, ως πρωθυπουργός του Εργατικού Κόμματος, ήταν ο πρώτος, τον Φεβρουάριο του 2008, ο οποίος ζήτησε δημοσίως «συγγνώμη» από τους ιθαγενείς Αβορίγινες για την κακομεταχείριση που έχουν υποστεί εδώ και δύο αιώνες από τους αποίκους.
 
Το αυστραλιανό Κοινοβούλιο αναγνώρισε επισήμως εφέτος ότι οι Αβορίγινες ήσαν οι πρώτοι κάτοικοι της Αυστραλίας.
Κατά την πρώτη άφιξη των ευρωπαίων εποίκων στην Αυστραλία το 1788, οι Αβορίγινες ήσαν περίπου ένα εκατομμύριο. Σήμερα δεν ξεπερνούν τους 470.000 στο σύνολο των 23 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από