Τον λόγο που το χταπόδι μπορεί να ζήσει άνετα σε θερμά τροπικά μέρη, αλλά και στην παγωμένη Ανταρκτική, αποκάλυψαν γερμανοί επιστήμονες. «Μία μπλε ουσία που ονομάζεται αιμοκυανίνη και η βασική της λειτουργία είναι να μεταφέρει το οξυγόνο, μέσω του αίματος στο υπόλοιπο σώμα, είναι αυτή που τους επιτρέπει να προσαρμόζεται και να πολλαπλασιάζεται τόσο εύκολα σε τόσο διαφορετικά κλιματικά περιβάλλοντα», αναφέρει ο Μάικλ Οέλερμαν, βιολόγος στο Ιδρυμα Ερευνών Αλφρεντ Βέγκενερ της Γερμανίας.

Είναι ακριβώς όπως είναι στον άνθρωπο ο σίδηρος στην αιμοσφαιρίνη, ο οποίος δίνει και το κόκκινο χρώμα στο αίμα και μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς. Τα χταπόδια όμως, έχουν χαλκό στην αιμοκυανίνη, για αυτό και το αίμα τους είναι μπλε..

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες συνέκριναν τις ιδιότητες της αιμοκυανίνης σε χταπόδια της Ανταρκτικής και χταπόδια θερμών και εύκρατων περιοχών.

Όπως διαπίστωσαν οι σχηματισμοί αιμοκυανίνης στα χταπόδια της Ανταρκτικής (Pareledone charcoti) διαφέρουν γενετικά και λειτουργικά από τα χταπόδια που ζουν σε θερμότερες περιοχές, διευκολύνοντας τη μεταφορά και απελευθέρωση οξυγόνου σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

Τα χταπόδια κυρίως σέρνονται και δεν είναι σε θέση να μεταναστεύσουν όταν επιδεινώνονται οι περιβαλλοντικές συνθήκες στους οικοτόπους τους, κάτι που τα βοήθησε να αναπτύξουν μηχανισμούς προσαρμογής στην πίεση.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ουσιαστική φυσιολογική προσαρμογή στο κρύο περιβάλλον, κάτι που επιτρέπει στα χταπόδια να διατηρήσουν αερόβια ζωή», τονίζουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Εταιρείας για την Πειραματική Βιολογία.